Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2010 11:08 - Когато бяхме абитуренти и реалността сега...
Автор: nozharov Категория: Политика   
Прочетен: 2877 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 04.10.2010 11:08


image

Седнал съм и размишлявам, как времето минава неусетно,
преди по-малко от 10години беше абитурентският ми бал,
бях младеж с изключително по различно разбиране и виждане за светът,
за страната ни - България, за животът който живеем, за ежедневието ни,
за нещата които ни правят по-усмихнати и щастливи и още и още...
Сещам се сега за това време тогава, даже бих се върнал поне още 10години назад във времената които са по-скоро като приказка вече, от колкото истинска реалност! И тук не става въпрос на системата и начина на управление от онова време, въобще не визирам комунизмът (нямам желание да го коментирам) , а по-скоро обикновенните неща от животът които водехме и ежедневието което имахме, безгрижното детство което беше факт и по цял ден безгрижно играехме на всякакви игрички до смрачаване от вън на двора.
За жалост повечето малчугани родени след 84-85 години нямат даже и представа какво имам предвид, да не говорим за останалите, по-новото поколение което тази година завършва и лудее по същите тези балове, които ме накара да се размисля малко повече по темата. Същите тези младежи не знаят какво е "стражари и апаши", "жумичка", "войници", "дама", "ръбче", "вратички" и още и още.... Те са по на ТИ с модерните технологии и опияти, с които се така въодошевяват и замъгляват съзнанието.
Преди няколко дни, един приятел ми сподели, как болният му син при разговор с доктора в болница споделил с гордост че спортува ежедневно на Playstation3, което в същност било още една предпоставка за наднорменото му тегло ( 6г. малчуган - 65кг - чудно), а аз на неговите години не спирах да се движа, да спортува и да играя....Разбира се, не трябва да се изпуска фактът че сега е доста по-технологично време в което интересните и предизвикателни занимания са прекалено много, за да можем да си позволим лукса да излезнем дори и на разходка в парка.
Неусетно за тези 2 десетилетия, позволихме да се променим до неузнаваемост, аз самият на моменти не мога да повярвам какви транфорамции са ми се случили и в какво този младеж от онзи бал се е превърнал благодарение на тези катаклизми :) Някой биха казали, че човек постоянно се развива - Да, съгласен съм, така е...обаче на каква цена, какво ни коства на всички нас, да живеем в това нещо което ни заобикаля? Сигурно има все още хора, които помнят как се събирахме пред градинката и се забавлявахме, как съседските взаимоотношения бяха добронамерени и сърдечни, как имаше ПРИЯТЕЛСТВО и то безрезервно и то в система на управление, която сега в учебниците по история не се ползва с особенно добри думи...,но дори да не е била тази система добра, с какво тази в която живеем сега е по-добра? Може би с това че всеки гледи в паничката на другият или с това че децата ни като едни манипулирани машиники стоят пред ТВ екрана денонощно, или с това че с хора които се познавате от детството си и сте били приятели не можете да се гледате поради различни причини, но най-основната и по-меко казано да те подведе близък човек с гласуваното му доверие...Сигурен сам че по-голямата част от хората биха могли да се "похвалят" с подобни изживявания. Не казвам че тогава преди 20години не е имало най-общо казано "измама и грабеж" и че всички сме живяли невероятен живот - НЕ! Това го има и сега и много вероятно е тези неща да продалжават още дълго време, поне докато не спрем ние обикновенните хора да ги подминаваме и небрежно да се отнасяме към всичко това, с което в същност съзнателно позволяваме да ни се случва цялата тази лошутия, за която гледаме по новините и Тзъкаме с език, а след това заспиваме и на следващият ден продължаваме в добрият стар дух, където гледаме под някаква форма да закрепим двата края, да изклюкариме някой от полезрението ни и да надникнем злобарски в паничката му, а после когато денят ни е минал...да се кротнем пред Тв-то в допълнение с доматената суфра и ракийката и да позволим с поредните манипулативни новини да ни бъде съзнанието изпълнено, че в същност живеем в невероятно демократична и хубава държава, която икономическият ръст скача с пъти и нещата отиват все на по-хубаво...хихихи....хубаво обаче за кого? :) За властоимащите, за съседните ни държави или за нас гражданите - всички тези които сме дали възможността на въпросните и уважавани от нас телевизионни звезди виждайки ги по новините!
И какво - страната ни е добре, газът расте (за жалост по бързо от икомическият ръст), а от там и ефектът на доминото се задейства и поскъпват най-важните за нас неща - стоките от първа необходимост, които сами по себе си на фона на това неповторимо държавническо управление, стават все по недостъпни за всички нас! Обаче, България е прекрасна държава и то с положителен ръст, с прекрасни държавници които в най-добрият случай и добро желание преливат финанси от пусто в празно, докато колегите им източват до капка и пустото и празното, а ние данъкоплатците позволяваме да продалжава похвалната им дейност, ден след ден, година след година и така вече повече от две деситилетия!
Толкова сме ограничени, толкова сме зомбирани със собствените си битови и семейни проблеми, че не осъзнаваме как в същност под носът ни Властоимащите господа обслужват собствени и чужди интереси, в следствие на което интересът на гражданите на демократичната ни република остават просо една химера, за която си припомняме единствено и само около момента на изборите...хехехе...иначе докато си пътуваме с таратайките може и да псуваме просташки по дупките на улиците по които се движим и да храним избраните от нас началници - същите тези за които мандатът в който се вживяват за "яката работа" и за кратко време забравят в същност от къде са в същност тръгнали, но знаят или поне си мислят че знаят до къде ще стигнат ... ( Историята показва че обикновенно тези субекти, след 4годишна активна държавна кражба, се закротват тихичко в някоя частна структура като консуслтанти и стискат палци, следващата власт да не ги подкара на къс пас, което да им подпали чергичката / респективно отвърже кесииката им която се е пълнила в последните годинки ).
Мислите които са в глава ми сега, могат и още да задълбаят, но се отклоних от абитюрентската тема, а именно как тези усмихнати младежи и девоки, летящи и крещящи от автомобилчетата, скоро ще станат жертва на тази демократична система в която в същност си просто слуга на господарите си. След като завършат университета, с невероятните си дипломки тези младежи ще започнат да работят за някоя по-перспективна фирма с идеята да се развиват в нея, а после когато се почустват че са стъпили на краката си ще теглят кредити, за кола, за дом, ще създадат и семейство,ще се радват на сладките си дечица...Докато банките постоянно ще им напомня за месечните вноски които трябва да плащат редовно, инак имуществото им и целият им живот ще се изпари... И така цикълът продалжава, поколение след поколение, не само в България, а на навсякъде по светът където демократичното управление е налично - готино е обаче, човек се чуства свободен, уж може да каже всичко, въпросът е че никой не го чува, защото всеки се валнува единствено и само от себе си... В този дух на нещата в България има и една друга интересна аномалия, може да учиш и да имаш 2-3 висши образования и да работиш за 200евро парички, може би заради това и икономиката ни расте, а може би това е също причина някой младежи да предпочитат да направят уникалната си месечна далаверка с която да докарват 800лева, но да не работят...защото като че ли по-добре по цял ден да се почесваш и направиш нещо подобно, вместо по 10часа на ден, началникът ти на работното място да ти "нашоква ряпата" и на финала на месеца от обещаните 600лева, да прибереш 400 поради разнообразни глоби...,но така до кога???
Истината е, че човек явно трябва да се наслаждава на момента, защото мигът е всичко което имаме, а останалото е сивото ежедневие в системата която живеем и ще продължава по този начин докато дойде времето когато ще бъдем по-отворени и по - отговорни към този технологичен свят, чиито активи биха могли да бъдат много по истински от това което виждаме сега в демократичното ни ежедневие. Дано успеем и ние, и тези млади абитюренти да осъзнаем тези факти и детайли от животът ни! ٩(-̮̮̃•̃)۶

- - -
* Сайт:
www.nozharov.com

* Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват - ТУК.

* Авторът е блогър в blogspot.com


Тагове:   България,   парти,   Бойко Борисов,   политика,   Волен Сидеров,   БСП,   Народно събрание,   фотография,   училище,   Криза,   мъже,   обучение,   Южен парк,   Вяра,   Образование,   съмишленици,   репортаж,   вестник,   гимназия,   Надежда,   революция,   мечта,   държава,   родина,   митинг,   здраве,   стачка,   майка,   език,   мечти,   интервю,   желание,   кадри,   телевизия,   БНТ,   движение,   прогрес,   бизнесмен,   бТВ,   парламент,   баща,   народ,   бъдеще,   университет,   младежи,   Партия,   демокрация,   наркоман,   стойност,   митница,   обновление,   министър,   министерство,   доверие,   забава,   фонд,   медия,   общество,   младеж,   власт,   нация,   блян,   диктатура,   отговорност,   лъжа,   господар,   скандал,   институция,   корупция,   организация,   бунт,   лоби,   лицемерие,   население,   Слуга,   наркотици,   министри,   реформа,   политик,   депутат,   началник,   министерства,   неповторимо,   обединени,   малчугани,   лобизъм,   Цветан Цветанов,   Нова телевизия,   Ахмед Доган,   Канал 1,   Главнокомандващ,   социално осигуряване,   ново възраждане,   догма,   нова младеж,   осигоровки,   пенсионнен фонд,   съвременно робство,


Гласувай:
4
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nozharov
Категория: Политика
Прочетен: 874393
Постинги: 164
Коментари: 517
Гласове: 1138