Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2010 09:30 - Държавата – каква е тя, какво й е необходимо, за да се развива и просперира?
Автор: nozharov Категория: Политика   
Прочетен: 3101 Коментари: 1 Гласове:
4
image
Живеем в родната ни България, съществуваме в нея и всеки от нас допринася с нещо за ролята на държавата ни в световен план.
Сигурен съм обаче, че повечето от нас нямат представа как функционира родината ни и какви са основните принципи и базисисните компоненти необходими за нормално работеща СИСТЕМА, където хората да могат да се чувстват нормално щастливи, здрави, мотивирани и работещи за общото благо на страната си, която да им предлага сигурност и спокойство!
За да опитам да го разясна по-лесно това което ми е в главата сега, ще си позволя да направя сравнение между Държавата и личният ни дом, било то къща или апартамент. Правя го това, защото повечето от нас имат някакъв покрив над главите си и имат представа за необходимостта от нещата които трябва да се правят ежегодно, ежемесечно, ежедневно, даже и ежечасно, за да можем да го запазим, и в още по-добрият случай този покрив ремонтираме, реновираме, включително и надстроим, в замяна на което получаваме доза спокойствие и сигурност...”моят дом е моята крепост”!
Макар и функциите на Държавата да са на едно доста по-сложно ниво, в сравнение с това на домовете ни, може да се приеме, че колкото и на пръв поглед да изглежда различно, реално е много подобно и имат доста сходства с повечето основни компоненти за нормалната симбиоза между хората и Държавата, респективно хората и техните домове – всичко се свежда до по-добрият начин на управление и простичките правила според които, ако се следват, ще получиш нужното за да се чувстваш приятно и удобно не само в дома си, но и в Държавата.
Независимо от големината на дома ни, семейството ни през месеца има генерирани сигурни разходи – както за комунални сметки (ток, топла и студена вода, парно, телефон, кабелна телевизия, интернет и т.н.н), така и за храна – която за да се чувстваме добре трябва също да бъде на необходимото ниво качество и количество, за да задоволи всички членове на семейството, което в случая е от 3 генерации ( баба, дядо, майка, баща – глава на семейството, дъщеря и син). Тези шест човека олицетворяват жителите и в Държавата ни, която е също така закрилник на домовете ни. Родината ни и главнокомандващият сега – г-н Б. Борисов, също като главата на семейството в домът ни (бащата), трябва, и има за отговорност да подсигури на цялото си семейство (държавата) , необходимите минимални набор от нужди и неща, за да се преживее през месеца и годината.
Когато един Главнокомандващ има делегирани подобни права, е изцяло негова отговорността да бъдат предoставени въпросните работи, като той трябва да направи необходимото, за да получи семейстовото му -най-доброто...или поне така би трябвало да бъде, защото обикновенно в семейството се помага един на друг и задружно биха могли да се разрешат доста проблеми от всякакво естество.
Понеже не искам да стане прекалено сложно, мисля да се съсредоточа единствено и само на комуналните сметки + храна, които са основните неща, за да функционира по-спокойно формулата на „семейната система”. И аналогично за формулата на „държавната система”, е гарантираното спокойствие за гражданите, за което трябва те да имат сигурни доходи, здравна система, надеждна банкова/финансова система, както и органи на реда които да се грижат за спокойствието ни.
Време е малко по-малко да ви се изяснява картинката – представете си всъщност, че живеете с вашето семейство на една голяма пустош в средата на която е вашият дом. Границите на домът ви се разпространяват до там, където ви стигат очите, а времето не е фактор, то е без значение. Всеки един от това 6 членно семейство има своите отговорности и задължения в Домът, независимо от кое поколение е! Бабата и Дядото, се грижат за близките посеви и реколтата, Бащата (главата на семейството) ходи на лов, както и се грижи за добитъка, Майката се грижи за семейната къща, както може да помага на съпругът си и бабичката + дядото, а задълженията на децата са, да се изучават и развиват максимално находчиво и добре в средата която живеят. Цялата тази симбиоза се събира в семейният дом, мястото, където всяка вечер тези 3 поколения се събират, вечерят, говорят и обсъждат изминалият ден и когато има проблем се опитват заедно да го разрешат.
Къщата, в която живеят , чувстват приятно, спокойно и уютно, си има своята цена и веднъж ако е нарушена „системата” на съжителстване проблемите се натрупват, съжителстването става по-трудно, спокойството и сигурността изчезват.На всеки един от нас ни се е случвало да изживяваме нещо подобно, затова и знам ,че ме разбирате добре. Та представете си, че идилията от цветя и рози в семейният дом се е изпарила и са настъпили тежките времена, в които отговорността на главата на семейството трябва да започне да взима своите твърди решения, и в зависимост от това до колко те са добри или лоши, животът ни през следващият месец ще бъде по-усмихнат или по-труден. Примерно: Съседите ни сем. Иванови са много добри овцевъди, но имотът им е много малък, а вашата земя е толкова голяма ,че условията дават възможност за подобна дейност. Затова трябва да вземете заем и ето го другото съседно семейство Ротшилд, което има безброй виртуални парички. И какво се случва, взимате кредит от готините Ротшилд, плащате на овцевъдите Иванови и започвате да развивате начинанието с животинките. На първо време всичко изглежда добре, условията са прекрасни, овцете дават своята продукция, мултиплицират се, и нещата изглеждат наред. Главата на семейството е доволен, тъй като успява да подсигури семейството си по възможно най-добрият начин, но това е до един момент.От някъде започват да нападат глутница изгладнели вълци, стадото започва да намалява...., после започва епидемия от шап дошла от сем. Иванови и овцете измират. Междувременно обаче Вие и Вашата къща трябва да изплащате дълговете към Ротшилд и нещата започват да се усложняват. Започвате разговори със замодателят, той започва да определя новите правила, по които трябва вашето семейство да живее, за да може да си изплаща дълговете. Тук е момента да се прибавят и вътрешните проблеми в семейството, вашите лични проблеми.Бабата и дядото вече не са трудоспособни и здрави, не могат са се грижат за себе си, синът и дъщерята не искат да бъдат животновъди, а примерно модел и борец - изтънчен бизнесмен.Майката полудява от проблемите , а бащата (главнокомандващият) ошашавен и притеснен взима поредното грешно решение и концепция , за да стане положението по-добро. И се случва следното - вместо да създаде, а после и поддържа едно силно и здраво семейство, то неусетно вече не е така сплотено, не е спокойно и сигурно. Всеки в него е със собствените си мисли и идеи за живота, без да го интересува нищо за роднините му, и най-лошото е, че нещата по този начин отиват още по на зле, когато Ротшилд идват във вашата земя, дом и къща и Ви я взимат докато се чудите какво въобще се случва.
Общо взето е подобен принципа и в държавата ни сега, но нещата са на доста по-сложно ниво и интересите се преплитат постоянно и навсякъде. Главнокомандващият ни г-н Б. Борисов, вярващ, че е уникален пълководец ,много бързо забрави от къде е тръгнал и как са му се случили професионалните реализации през последното десетилетие. Дори и да се приемем, че намеренията са му самарянски и като в една истинска демокрация служи на обществото без да се възползва от лични облаги, е заобиколен от професионални грабури, които въобще не са на това ниво, което той би искал да има за екип.Хора, с които може да управлява по начина, който се обяснява чрез медиите, а това е ключов проблем за страна, която е затънала и продължаваща да бъде ежеминутно разграбвана както от вътрешни, така и от външни групировки и корпорации под всякаква форма. Това е най-важното нещо ,което трябва да бъде преустановено, за да може „машината” на Родината ни да започне да работи и функционира по начин, които заслужава народа ни!
Жителите на съседна Гърция стачкуват и се надигат доста сериозно от известно време насам...дали имате представа, че част от нещата ,за които недоволстват е факта ,че не може бабичката и дядото да вземе 13-та и 14та пенсия, както и за бащата и майката също 13-та и 14-та заплата ,са химера вече???
Ние Българите, кога сме си представяли подобно нещо, а Гърция е едва на една ръка разстояние под носа ни! И Гърците тепърва ще полудяват, защото за тях никога не е имало проблем да си платят, газ, ток, вода, телефон....а това им предстои – нещо, което за всички нас Българите е прието за нормално и ежедневие от доста години насам, да живеем в страх и отчаяние, че нямаме възможност да се справим с ОСНОВНИТЕ сметки! Както и да е, да оставим съседна Гърция.
Наскоро стана една година от управлението на Главнокомандващият, който с гордост се самооцени с много добър и даже можело и шест при положение,че се разбере с руснаците?!? ..
(любопитно под каква форма ще е това разбирателство между руснаци и в частност американци...А знаете ли всъщност, че американците са стъпили доста леко в Европа, и едно от местата е България. Може би и затова се опитват под различни форми да потопят буквално евро съюза, с което доста по-лесно ще успеят да наложат интересите и вижданията си за света...,което вече е една друга тема, в която България и домовете./семействата ни ,може да се каже не са фактор)

Та питам сега, ако приемем, че оценката е дадена по шестобалната система и той е почти отличен управленец, вие като част от неговото семейство чувствате ли се по-добре от както той „коли и беси”, и ако отговорът ви е Да , тогава с какво?
-Може би със „завишените” Ви доходи,
-може би с много „по-добрата” здравна система,
-може би с „падащите цени и инфлация”
или пък с факта, че паричките от държавният резерв се точат, за да се запълват „дупки” (което скоро също ще финишира) ,
или Ви е станало някак по добре като разбирате, че „знакови и важни” дела срещу основни ключови фигури от по-новото време на България остават нерешени или решението не е в полза на гражданите на републиката и още, и още....
За всичко това по-горе, си има обяснение, а главнокомандващият бяга от позиция и отговорност... – понякога причината била световната криза, друг път предишните няколко управления. Чували сме, че и времето може да е виновно на генерала, включително и медиите ,че не го разбирали, от което респективно и ние обикновенните граждани не можем да вникнем за уникалните му решения, които се сменят доста често... днес ще направим така, утре ще е точно обратното, а други ден ще го мислим, защото има време до тогава и не ясно какво ще се прави.Но ние, неговите съграждани нали сме си глуповати и простички, нямаме причина да мислим за други ден...все пак сега сме днес - когато имаме едни от най-ниските доходи в Евросъюза, едно от най-лошото здравееопазване, една от най-корумпираните държави и т.н..А имаме и утре и вдруги ден,и мислите ли, че когато се работи и управлява по този начин Държавата ни ще може да ни предоставя сигурността и спокойствието, което искаме, и че това е добрият, строг ,но справедлив главнокомандващ, който от всичко разбира, всичко може, и компетентността му е на такова ниво държавни глави, че еднолично определя кое и как може и трябва да се случи в страна ни. Или просто това, е най-доброто извинение, когато дойде моментът да си „измият удобно ръцете” неговите началници (които в същност определят правилата), както и слугите му (на които пък им идва просто дюшеш да имат възможността да усвояват под нослето му чевръсто)! 
Спомняте ли си по-горе, за 6 членното семейство, което трябваше да бъде сплотено и да са заедно, когато им предстояха трудни моменти?
С Държавата ни е същото! Избраните от нас управляващи трябва да бъдат компетентни, трябва да имат концепция и визия както в краткосрочен, така и в дългосрочен план за ничина, по който да се работи, за по-добрият начин на живот на населението, което да получава нужната сигурност и спокоиствие. В замяна на което ,хората да работат за държавата си, а не да продължава тази тенденция, в която да няма перспектива за младежта (които предпочитат да направят дребна еднократна месечна далавера или кражба за няколкостотин лева, вместо да работят по 8-10часа на ден и на края на месеца да бъдат финансово санкционирани от свойте началници!) . Да се приема от същите тези младежи, че е нещо нормално да си корумпиран, и че трябва задължително да "мотивираш" човека срещу теб, особенно ако от него зависи твоята идея или бизнес. Същата тази младеж, да няма идеи, фантазии и мечти ,или пък да бъде прието за нормално факта, да нямаш родители и да бъде странно ако някой си има любящи татко и майка ,които да те обичат и държат на теб ...
- (друго си е да излезнеш на улицата и да започнеш да крадеш, пиеш и дрогираш ,като така бягаш от истинската действителност!)
И какви ли още не небивалици ,които за последните 2 деситилетия са се тотално трансформирали, в следствие на което просто сме позволили на ЛОШИТЕ да ни експлоатират и завладяват адски..
Още нещо ,което е не на последно място : вече се приема ,че хората на възраст са „бита карта” и реално са трудност за държавата, (която мамка му ,ако не беше така разграбвана можеше да подсигурява наистина спокойни старини на нашите баби и дядовци – повечето от които са адски разочаровани, но не могат да върнат времето назад .. пенсионната система е неадекватна! )
Та, наистина споделете ми сега ,с какво наистина точно харесвате от оцененото - МНОГО ДОБРО (5) управление на Главнокомандващият?.
Или предпочитате да отговорите на въпроса ,след като се завърнете от лятната почивка и сте похарчили последните спестени парички, и дойде октомври – моментът, в който даже и джобните ще приключат и тогава може би ще започнете по-сериозно да мислите за това управление и вече актуализираните сметки за комунални сметки? :)
Жалко, че бързо се забрави изявлението от преди няколко месеца на Главата на семейството ни , който отрази в медиите личното си компетентно мнение , че цената на токът е 2 пъти по скъпа от това което трябва да бъде реално на БГ пазарът. По-късно, след по-задълбочени проучвания , Главнокомандващият сподели с нас отново чрез медиите (
по bTV от 09.04.2010) че уж : „Токът е можело да бъде по-евтин, ако е имало контрол на цените от ДКЕВР, след което продължението е в „24 часа” от 19.юни.2010 г-н Борисов ни казва „Токът може и да не поскъпне” . (а междувременно в медиите започна разпространяване на новината как уважаемият Генерал се е заканил на доставчиците на ток).
Вече знем реално от преди няколко дни токът някак си поскъпва с 2% , а не с очакваните 5% , което в същност е
ТОП НОВИНАТА
от 20юни2010 обявена отново в медиите.
И виждаме как нашият пълководец се удря гордо в гърдите и видимо му личи задоволството от спечелената битка с вятърните мелници...хехехе.....
И всъщност ,никой не помни това, което беше казано от г-н Борисов през февруари и март ,и което имаше своето развитие от краят на миналият месец.
Това е само един пример по между другото , който ще ни бъде напомнен през месец октомври, когато ЧЕЗ, ЕОН и EVN ни пуснат новата приятна изненада в пощенската кутия тип честитка! 
Има време до тогава.......
Междувременно ще се случат още няколко неща ,които ние като народ ,за пореден път ще пропуснем ,докато се пробваме да си починем на морето .Такъв пример е последния лобистки закон на ГЕРБ за земеделската земя.
Но какво ли ни пука – важното за нас е, че успяхме и тази година да отидем за уникалните 3дни на почивка, и че г-н Борисов е на власт - той от всичко разбира, компетентен, и твърд в решенията си е (вижте по-горе често сменащите му се мнения за токът).
Умело ръководи, и по свирката на разни хора лесно се води .. :)
Като това е една истинска отговорност, не само като за главата на семейството, но и за на народа на Р. България!

В заключение и не толкова като лирично отклониение, ще обобща за личните ми разбирания, как една „Система” трябва да функционира. За да работи нещо нормално, да бъде то функционално и полезно за неговите позлватели (в случая държавата да служи на хората, както и обратното), трябва да се разбира в детайли начинът на действие на въпросната система, за да може да бъде добре контролирана, управлявана и задавана правилната посока за нашето бъдеще и децата ни!
Когато има проблем в „Системата”, той трябва да бъде проучван и изучаван, за да може да бъде разрешен по възможно най-добрият и адекватен начин + възможно минимални пасиви.
В България това е друг сериозен проблем, тъй като на политиците ,които сме делигирали правата да се занимават директно с проблемите, или не разбират нищо от тях, или нямат желание, воля и сила да го направят или свършат..с което просто тик-так, тик-так времето минава и на никого не прощава и пасивите остават за нас и нашите семейства...
Това ме подсеща и за друга жалка истина ,а именно, че ние просто нямаме семейства, толкова сме разделени и отдалечени един от друг ,че това ни води до деградация и още по-лесна манипулация!
Разделяй и владей, е една друга формула, от която не само нашата страна и семейства са потърпевши, и това ще продължава докато сме страхливи, мекушави, слабохарактерни, безхаберни, долни, подли, предатели и т.н.н....
Въобще, искате ли наистина нещо да се промени и готови ли сте за това?
Защото, това е битка, която ще победим или НИЕ или ЛОШИТЕ!

- - -
* Сайт:
www.nozharov.com

* Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват - ТУК.

* Авторът е блогър в blogspot.com


Тагове:   България,   парти,   Бойко Борисов,   Волен Сидеров,   БСП,   Народно събрание,   фотография,   училище,   Криза,   мъже,   обучение,   Южен парк,   Вяра,   Образование,   съмишленици,   репортаж,   вестник,   гимназия,   Надежда,   революция,   мечта,   държава,   родина,   митинг,   здраве,   стачка,   майка,   език,   интервю,   желание,   кадри,   телевизия,   БНТ,   движение,   прогрес,   бизнесмен,   бТВ,   парламент,   баща,   народ,   университет,   младежи,   Партия,   демокрация,   наркоман,   стойност,   митница,   обновление,   министър,   министерство,   доверие,   забава,   фонд,   медия,   общество,   общност,   младеж,   власт,   нация,   блян,   диктатура,   отговорност,   лъжа,   господар,   скандал,   институция,   корупция,   организация,   бунт,   лоби,   лицемерие,   население,   Слуга,   наркотици,   министри,   реформа,   депутат,   началник,   неповторимо,   обединени,   малчугани,   лобизъм,   Цветан Цветанов,   Нова телевизия,   Ахмед Доган,   Канал 1,   Главнокомандващ,   социално осигуряване,   ново възраждане,   догма,   нова младеж,   осигоровки,   пенсионнен фонд,   съвременно робство,


Гласувай:
4
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - По принцип заплатите и пенсиите у нас
07.02.2014 14:04
трябва драстично да се намалят. Платеният годишен отпуск трябва да се премахне. Трябва да се премахнат и така наречените социални придобивки като майчинство, майчински, социални помощи и пр. Съботите и неделите трябва да станат работни дни. Трябва да се премахнат и всички празници и да се празнува само Нова година, като 31. 12. си остане работен ден. И стига с тези глезотии като стипендии и ваканции. През ваканцията всички ученици и студенти трябва да работят в селското стопанство. Данъците трябва също така драстично да се увеличат и да догонят европейските. В Европа данък общ доход е 50 %! Трябва да се повиши ДДС, данък сгради и данък смет. Така и само така ще се оправиме! Друг начин няма!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nozharov
Категория: Политика
Прочетен: 874357
Постинги: 164
Коментари: 517
Гласове: 1138