Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2011 16:02 - Омбудсманът излезе със становище относно участието на българските граждани с двойно гражданство в управлението на страната
Автор: nozharov Категория: Политика   
Прочетен: 3038 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 28.05.2011 16:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Във връзка с  изпратеното „Отворено писмо до Омбудсмана на Република България“ , може да се запознаете и с отговора на г-н Константин Пенчев.

image

Относно: участието на българските граждани с двойно гражданство в управлението на страната

Омбудсманът на Република България многократно е сезиран от български граждани, които имат и друго гражданство, относно невъзможността им да участват активно в политическия живот на страната, поради ограничението в Конституцията лицата с двойно гражданство да не могат да бъдат избирани за народни представители, президент, членове на Министерския съвет и редица други длъжности, в резултат на препращането към условията за избор на народни представители в нормативните текстове.

Основният закон на страната ни е приет преди две десетилетия. В динамичните времена, в които имаме шанса да живеем, 20 години не са малък период от време и промените са осезателни – паднаха граници не само физически, но и в начина ни на мислене. Светът се превърна в едно глобално място за живеене и ограничаването на пасивното избирателно право на българите с двойно гражданство прилича по-скоро на остарял предразсъдък, отколкото на необходимо условие, гарантиращо избирането на добри управници на страната ни. Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната, да напуска нейните предели, както и да се завръща в нея – това е конституционно право на всеки българин. Още повече, това е право на всеки човек, гарантирано от международни актове като Всеобщата декларация за правата на човека (чл. 13) и Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (Протокол № 4). Много български граждани се възползваха и продължават да се възползват от това свое право и да търсят реализация в чужбина. Някои от тях създават и по-трайни връзки със съответната държава, като придобиват и нейното гражданство. Да си гражданин на повече от една държава не е престъпление, не е и морално укоримо. Този факт не е и показател, че не обичаш страната, в която си роден и поради това не си достоен да участваш в управлението й.

Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по Конституцията (чл. 26, ал. 1). Съгласно чл. 65, ал. 1 от основния закон, обаче, за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство. Убеден съм, че вече е време да се обсъди дали е разумно и справедливо това ограничение (което създава отчасти и вътрешно противоречие в самата Конституция) да продължи да бъде в сила и на практика желанието да получиш по-широк кръгозор, да черпиш опит и знания от повече и различни източници, да се наказва с невъзможността да реализираш и да споделиш своите умения в България.

Осъзнавам, че това е изключително сериозна тема, която повдига много въпроси, свързани не само с двойното гражданство и пасивното избирателно право на българските граждани и съм готов, предвид очакванията на обществото и при наличие на желание от всички заинтересовани страни, да организирам дебат, в който да бъдат обсъдени проблемите, свързани с участието на българите с двойно гражданство в управлението на страната ни.

КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ

ОМБУДСМАН

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

- - -
* Сайт:
http://www.nozharov.com
* Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват - ТУК.

* Авторът е блогър в blogspot.com

 
Гласувай:
1
0


Вълнообразно


1. анонимен - Комунистите са виновни. Това е.
28.05.2011 16:47
Комунистите са виновни. Това е.
цитирай
2. kostadin - Комунистите са виновни. Това е. Пав ...
25.01.2013 23:52
анонимен написа:
Комунистите са виновни. Това е.

Прав си едно време бяха по един на всекихкилометър Сега са размножени -децата ,внуците и правнуците им са във всяка що годе кретаща и не продадена българска фирма .Да не забравяме и всички ,които са ни управлявали и управляват през тези години.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nozharov
Категория: Политика
Прочетен: 874333
Постинги: 164
Коментари: 517
Гласове: 1138