Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2011 15:37 - Кажете „ДА“! … И българите от чужбина могат да бъдат депутати!
Автор: nozharov Категория: Политика   
Прочетен: 1973 Коментари: 1 Гласове:
1image

Румяна Угърчинска / в. Труд

Цялата тема може да прочетете – ТУК / сайт: Отворено писмо.

Кажете ,ДА“! С ,Д“ като демокрация и ,А“ като алтернатива, защото само с „Не“ не става. Протестите срещу монополите са израз на гражданско съзнание, жизнено необходимо за обществото, но за съжаление недостатъчно за промяна на статуквото. С 30% емиграция, с най-ниска раждаемост и най-висока смъртност България се нуждае от нови идеи и лица. Настоящата конституция, скалъпена панически в началото на прехода, пречи на наложителната алтернатива. Докато парламентът празнува нейната 20-а годишнина, тя дискриминира българските граждани, живеещи в чужбина, като ги лишава от правото да бъдат избирани и да избират свои преки народни представители.

Политическият монопол може би гарантира известно спокойствие на някои управляващи, но в същото време лишава българската нация от потенциален човешки ресурс. Демокрацията, както и пазарната икономика, не се получават като коледен подарък или рязане на лентички. Те са резултат на протести, дебати и участие.

Омбудсманът предложи дебат. Анкета тече от 20 юни на неговия сайт. Тя ще приключи на 20 юли. Дори и плаха, това е първа стъпка към обединението на българите вън и Вътре в страната в името на демократичната алтернатива. Кажете „ДА“!

Автор: Румяна УГЪРЧИНСКА, журналист

* Източник:ОТВОРЕНОПИСМО“ ; вестник „ТРУД“ ;

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

- - -
* Сайт:
http://www.nozharov.com
* Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват - ТУК.

* Авторът е блогър в blogspot.com

Гласувай:
1
01. dorichela - Въпросът е в това, че хората, които ...
16.07.2011 16:32
Въпросът е в това, че хората, които живеят в чужбина нямат реална представа какво става тук.. Могат да помогнат единствено с идеи и предложения от държавата, в която се намират, за да дадат насоки за подобрение на живота тук - било то в която и да е сфера. Но въпроса е, че според мен не биха могли да гласуват обективно.... А дори и да го направят, едва ли някой ще чуе идеите им...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nozharov
Категория: Политика
Прочетен: 869937
Постинги: 164
Коментари: 517
Гласове: 1138