Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2012 16:02 - "Лиляна Павлова се обяви за задължителна застраховка на частните сгради". Коя е министър Лиляна Павлова и кого представлява?
Автор: nozharov Категория: Политика   
Прочетен: 24839 Коментари: 35 Гласове:
26

Последна промяна: 03.06.2012 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Лиляна Павлова е много добре подготвена, с необходимите качества, естествено се вдига на следващо стъпало“, заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет, когато беше решено точно тя да стане министър на регионалното развитие и благоустройството на мястото на подалия оставка кандидат за президент Росен Плевнелиев. Такова беше предложението и на самия Плевнелиев.

Нека разберем, какво означава това „естествено“ стъпало в кариерното развитие и как се стига до него.

В историята на Русия има интересен факт, който е малко известен на широката българска публика. До идването на власт на император Павел І, руските дворяни са записвали в армията своите новородени синове. Така, с годините, роденото с право да управлява дете, получавало поредните офицерски чинове. Затова, в руската армия е имало голям брой офицери с високи чинове, които не са имали необходимите военни умения, познания и практика, но когато е идвало времето реално да влязат на военна служба, те са заемали високи командни постове. Павел І предприема мерки за премахването на тази практика.

Споменах този факт, защото съдбата на най-младия министър в кабинета на Бойко Борисов – Лиляна Павлова (тя няма навършени 34 години) е един от примерите, как руските порядки от осемнадесети век се прилагат и днес в „демократична“ и „европейска“ България.

Впрочем, тя все пак не е най-младият министър за последните 20 години – когато стана министър и вицепремиер в кабинета на Симеон Сакскобургготски, Николай Василев бе на 31 години. Между тях двамата има и друга прилика, но за нея ще стане дума по-късно.

Лиляна Павлова е родена през декември 1977 г., а през 1997 г. – още преди да навърши 19 години, в края на първата й година като студентка в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), тя става финансов мениджър на проекта „Програма за обучение на мениджъри”, финансирана по програма ФАР.

През 1999 г. (на власт е правителството на Иван Костов) – преди да стане на 21 години и все още незавършила висшето си образование, тя вече е:

- експерт по международни проекти към Института за следдипломна квалификация към УНСС;

- експерт в Координационно звено по ИСПА в Министерството на регионалното развитие и благоустройството;

- офис-мениджър по Програма ФАР, Темпус – проект Национален академичен център по мениджмънт и капиталови пазари;

- продължава да бъде и финансов мениджър по Програма ФАР – „Програма за обучение на мениджъри“.

Народната мъдрост, че е невъзможно да се носят две дини под една мишница е опровергана тотално! Л.Павлова съумява да носи не четири, а даже пет „дини“ – ако прибавим и това, че е студентка в УНСС.

Меко казано, добър старт, като се има в предвид, че за да заемат посочените длъжности (особено експертните), на „простосмъртните“ са им необходими поне едно висше образование и солиден стаж в областта. За „подробности“ като спечелване на задължителните конкурси в съответствие с приетия през 1999 г. Закон за държавния служител няма какво и да споменаваме.

През 2002 г. (годината когато тя завършва и следдипломна квалификация по право в УНСС) – по време на управлението на НДСВ и когато е вече е на „солидната“ възраст от 24 години,  Л.Павлова става експерт и веднага след това началник на отдел в дирекция „Национален фонд” към Министерството на финансите. Отделът й е с изключително важни функции – финансово управление, контрол и сертификация на средствата от ЕС. Тя запазва този влиятелен пост и по време на Тройната коалиция през 2005 г.

Тази кариера доказва, че Л.Павлова е изключително ценен кадър за поне четири политически сили – СДС (преди разцеплението му), БСП, ДПС и НДСВ. Явно, умее да разпределя, отпуска и контролира изразходването на средствата от ЕС по начин, който удовлетворява всички тях, ако се възползваме от юридическия термин – „представлявани заедно и поотделно“.

През 2009 г. на власт дойде партията на Бойко Борисов – ГЕРБ. Едно от най-важните й предизборни обещания беше подобряването на усвояването на отпусканите по линия на ЕС фондове и отстраняването и наказването на високопоставените чиновници, които доведоха нещата до там, че парите, които внасяхме в ЕС са повече от тези, които получавахме. По логиката на това обещание, Л.Павлова би трябвало незабавно „да изхвърчи“ от заеманата висока позиция.

Това и става, но по по-особен начин. Тя „изхвръква“, но нагоре и на 32 години става заместник-министър на регионалното развитие. Така към  „Политическия фенклуб“ на младата икономистка се присъединява и ГЕРБ.

И на тази позиция обаче, Л.Павлова не е рекордьор. Рекордът е на Делян Пеевски, който на 25 години стана заместник-министър в Министерството на политиката при бедствия и аварии, оглавявано от Емел Етем в кабинета на Сергей Станишев. И с него Л.Павлова има нещо общо, но и за това – по-късно.

Ресорни на заместник министър Л.Павлова са Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие“, Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ и (внимание!) – Дирекция „Европейски инфраструктурни проекти“. За кабинета Борисов използването на еврофондовете най-вече за изграждане на инфраструктурни обекти е стратегическа задача и това е изключително важна позиция.

В качеството си на заместник-министър и (разбира се) със съгласието на премиера Б.Борисов и министър Р.Плевналиев, Л.Павлова влиза в Съвета на директорите на „ФЛАГ ЕАД“, където има решаващ глас.

Това е Фонд за органите за местно самоуправление в България, създаден съвместно от българската държава и Европейската банка за възстановяване и развитие през март 2007 г. като „инструмент на държавната политика за регионално развитие“ (така пише на сайта му). Фондът разпределя десетки милиони. Пак на сайта му е казано, че „Мисията на Фонда е да подкрепи усилията на българските общини и общински дружества в процеса на подготовката и успешното изпълнение на проекти по Оперативните програми (ОП)/Програма за развитие на селските райони (ПРСР), които са насочени към модернизиране и разширяване на общинската инфраструктура и към създаване на устойчиви и модерни местни общности. Фондът отпуска заеми на общини и на общински дружества, които изпълняват проекти, одобрени от Управляващите органи на ОП/ПРСР, както и на общини за подготовка на проектни предложения.“

Да разясним тези думи, типични за българската административна лексика. Това всъщност са наши, български пари – от държавния ни бюджет. Възстановяването на средствата от еврофондовете става след завършването на обекта или даден етап от него, след одит от евроексперти и то в обем по тяхна оценка. Ако се окаже, че осъществяването не отговаря по цена, качество и изпълнение на заложеното в одобрения проект, средствата не се възстановяват от ЕС и направените разходи остават за сметка на българската държава, т.е. – българския данъкоплатец.

Реално, Фондът дава пари „на когото трябва и за каквото трябва“. Пример в това отношение са станалите скандално прословути проекти на кмета на Сливен Йордан Лечков, който нееднократно е изразявал пред медиите задоволството си от проявеното от страна на Л.Павлова „разбиране“ и „готовност за съдействие“. Още един пример – според някои информации, община Правец кандидатства или ще кандидатства за отпускане на средства за рехабилитация на път от местно значение. „Особеното“ тук е, че пътят води до един единствен обект – известната бивша вила на Тодор Живков, ползвана сега от Валентин Златев, шеф на „Лукойл – България“ и личен приятел на премиера Борисов. Дали и този „европроект“ ще бъде одобрен?

Всички държавни постове изискват стабилно образование. Или поне – наличие на някаква диплома. Както вече видяхме, заемането на поредните постове в държавната администрация от новия ни министър, в някои случаи изпреварва получаването на необходимия образователен ценз, но…

image
Според скромната (и доста неясна) официална биографична справка, Л.Павлова е доктор по икономика и магистър по „Публична администрация и европейска интеграция”. Завършила е Варненския свободен университет и е бакалавър по „Международни икономически отношения” в УНСС. Има специализация по право през 2002 г. в УНСС.

Прави впечатление, че е показана годината на следдипломната квалификация  по право, но не и кога Л.Павлова е станала бакалавър и магистър.

Сигурно си има причина за това. Може би, защото Националната агенция за оценяване и акредитация към Министерския съвет е дала оценка и е акредитирала Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ чак през 2001 – 2002 г. (с валидност на акредитациите до 2006 г.) за степен „бакалавър“ за следните специалности: българска народна хореография, информатика, психология, промишлени изкуства, противодействие на престъпността и обществения ред и педагогика на обучението по музика. По това време, университетът все още няма акредитирани специалности за степен „магистър“, а по специалност „Публична администрация и европейска интеграция“ няма акредитации дори и за бакалавър. От кога Л.Павлова е магистър по тези науки, къде е станала такъв, валидна ли е дипломата й или си имаме нов случай тип „Калина Иванова“?

Както казват в Пловдив – „Тайна, майна!“

Справка в базата данни за присъдените от Висшата атестационна комисия научни степени и легализирани/приравнени научни степени, която включва информация за периода от 1962 до 2010 г. (когато ВАК беше закрита) показва, че Лиляна Павлова Павлова е доктор на науките от 24 октомври 2006 г., като защитената от нея тема е „Управление на средствата от структурните фондове на Европейския съюз в Р.България (приложен инструментариум)“.

Звучи много научно (или наукообразно?), ако… не се сетим, че точно това са функциите на ръководения от Л.Павлова отдел в министерството на финансите. Чист късмет нали – понякога и описанието на служебните задължения става за дисертация! Но както се казва, това да е кусурът!

Не е много ясно къде е била докторант, но след като (отделяйки от ценното си време на началник на отдел в министерството на финансите) в началото на 2005 г. е преподавала във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ като хоноруван асистент, много вероятно именно там тя да е станала и доктор по икономика (докторантите са длъжни да „навъртят“ преподавателски часове – имат задължителен хорариум). Но това отново ни връща към въпроса за нейната магистратура – как така докторант без диплома за магистър?!

Не по-малко впечатляващо от образованието и кариерата е и имотното и финансово състояние на Л.Павлова към 31 декември 2010 г. Това става ясно от декларацията й пред Сметната палата.

Собственичка е на луксозен апартамент от 163 квадрата в столицата, получен от наследство. Тя и съпругът й притежават два луксозни автомобила – Мицубиши Каризма с оценка 16 хил. лева, Мерцедес Е – за 20 хил. лева и мотоциклет Ямаха Темакс за 8000 лв.

Любопитен е произходът на наличните финансови средства на семейството и начинът по който са описани в декларацията.

Лиляна Павлова има 40 000 евро (приравнени в декларацията на 80 000 лв) и още 20 000 лв. Съпругът й – Пламен Николов има 10 000 щ.д. (приравнени на 13 800 лв).

За всекиго е ясно, че приравняванията са правени „на око“ – при фиксирания курс на лева към еврото 1,95:1, 40 000 евро се равняват на 78 000 лв. По подобен начин стоят нещата и с доларите. Как така и защо, финансов „спец“ като Л.Павлова е допуснала такива елементарни „грешки“?

Да не би пък да е свързано с факта, че всички тези пари са дадени на двамата като „дарения“? Още повече, че и Мерцедесът и Ямахата са купени преди 2010 г. също с пари от дарения. Нещо повече – съпругът Пламен Николов е закупил през 2010 г. 666 акции на стойност 5 854 лева, които също са от дарения. Кои са тези толкова щедри дарители?

„Тайна, майна!“

През 2010 г. двамата съпрузи са получили и заплата. Тя – 17 000 лв и 9 000 евро (отново „на око“ приравнени на 18 000 лв) и Той – 6 000 лв. Получили са и още 5 607 лв от станалата нарицателна в обществото „друга стопанска дейност“ . Каква ли е тази „друга стопанска дейност“?

Защо като заместник-министър, който е държавен чиновник, Л.Павлова е получавала заплата в евро също е загадка. Едва ли са от командировъчни пари – финансистите правят голяма разлика между „заплата“ и „командировъчни“, а и 9 000 евро са твърде много за командировъчни за една година. Според справките, единственото й „работно място“ извън министерството е в борда на директорите на държавната фирма „ФЛАГ ЕАД“, за която вече говорихме. Да не би пък, някои „богоизбрани“ държавни чиновници вече да получават заплати в евро? (Напр. като грижа да не пострадат от инфлационните процеси!) Как се начисляват данъчните отчисления и осигуровките върху такива доходи? Или пък, Л.Павлова „работи“ и на друго, необявено място, което е нарушение на Закона за държавния служител?

„Тайна, майна!“

Дойде моментът да се върнем на историята за съвременния български вариант на историята с руските дворяни. Важното е да се родиш „със сребърна лъжичка в устата“, като издънка в „подходящата“ фамилия, а останалото се нарежда само. Дали е така – оставям това на вашата преценка.

Дядото на Л.Павлова – Георги Павлов е висш функционер на БКП (член на ЦК), министър на химическата промишленост и личен приятел на Тодор Живков, а баба й Лиляна (на която е кръстена министър Л.Павлова)  дълги години е първи заместник –  завеждащ отдел „Организационен” на ЦК на БКП. Според спомени на съвременници, тя е била твърда привърженичка на Сталин и на неговите методи на управление. За лични заслуги към Т.Живков, на Г.Павлов дори е била отпусната сумата от 20 000 лв. (По спомени на Дамян Дамянов, син на Райко Дамянов) За времето си, това са огромни пари – за сравнение, масовите заплати са под 150 лв, нова лека кола струва под 5 000 лв, а тристаен апартамент в София – 8 000 – 9 000 лв.

Вероятно, точно от тях двамата (баба и дядо) министър Л.Павлова е наследила и луксозния апартамент в София, който според някои информации, също е получен от сем. Павлови от ЦК на БКП.

Бащата на министър Л.Павлова – Павел Георгиев Павлов е завършил висшето си образование и е защитил аспирантура през 1983 г. в СССР – в Московския енергетичен институт. Преди ноември 1989 г. е работил в ЦК на БКП и в БАН. От 1998 г. е шеф на катедра „Публична администрация“, а от 2000 г. е заместник – ректор на (нали познахте?!) Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Впрочем, той е бил и редовен доцент в УНСС.

Това не е единственото поле на изява на Павел Павлов. По времето на правителството на Жан Виденов, той е главен съветник и заместник – началник отдел в Министерския съвет. Според някои информации е работел  в ресора на вицепремиера и министър на строителството и благоустройството Дончо Конакчиев. Сега, Дончо Конакчиев е професор във Факултета по Администрация и управление (отново познахте къде, нали?!) във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

На Павел Павлов не може да се отрече едно нещо – той притежава завиден политически усет, който му позволява винаги да е „в крак с времето“. Доказва го един „дребен“ факт – през 2009 г. той е спонсор на ПП ГЕРБ и става дори председател от нейната квота на РИК във Варна. А може и да не е проява на усет, а на партийна дисциплина.

Майката на министър Л.Павлова, която е рускиня, също е с престижна работа по времето на социализма. Тя дълги години работи в Българската Национална Телевизия.

По-нагоре написах, че между Л.Павлова, Николай Василев и Делян Пеевски има нещо общо. Общото е един град – Варна, нашата „морска столица“, за която може да се каже, че е изцяло оплетена от паяжина от „тънки червени нишки“.

image
По време на управлението на кабинета на Жан Виденов имаше популярен политически виц, гласящ, че на изток, България граничи с Красимир Премянов. Според някои зевзеци, сега трябвало да се казва, че на изток страната ни граничи с ТИМ.

Не са прави зевзеците. Сега почти цяла България е ТИМ. Ако (все още) това е донякъде спорно твърдение, то за Варна почти никой не се съмнява. Там всичко става само с разрешението и съгласието на ТИМ или на кмета (с три мандата от БСП, сега кандидат за четвърти, но вече от ГЕРБ) Кирил Йорданов, което отново ни връща на ТИМ.

Известно е, че създателите на ТИМ са били свързани с военното разузнаване от времето на социализма и по-точно – със специалното поделение на ВМС в Тихина (т.нар. „тюлени“). Бившият вицепремиер Н.Василев пък е син на бившия шеф на военноморското разузнаване капитан І ранг Васил Василев…

През 2001 г., след идването на НДСВ на власт, Делян Пеевски като студент втори курс, на 21 години стана парламентарен секретар на министерството на транспорта и същата година – шеф на борда на директорите на пристанище Варна, което е също в „ареала“ на ТИМ.

Случайно или не, но началото на истинския възход и разрастване на ТИМ в държавен мащаб съвпада с управлението на НДСВ, продължава по време и на управлението на Тройната коалиция и сега при ГЕРБ. Това е и времето на възхода на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Чисто съвпадение, нали?

Също съвпадения са и многобройните научни и обществени прояви, организирани от Варненския свободен университет съвместно с фирми на групировката ТИМ. Както е съвпадение и това, че през лятото на 2009 г. точно в този университет, един от основателите на ТИМ Марин Митев защити с отличие дипломна работа по архитектура пред изпитна комисия, в която влизаше ректорът на университета проф. Анна Недялкова. Темата на защитения проект е „Жилищна група от три сгради за постоянно обитаване, част от жилищен комплекс от затворен тип в курортния комплекс „Св. Св. Константин и Елена“. Проектът е бил реална поръчка на клиенти от Русия, които вече са били закупили и земята, върху която да бъде изграден комплексът.

Във Варна е така – бизнес и наука вървят „ръка за ръка“.

Нека видим, какво общо има сегашният министър Л.Павлова с Варна. Освен че учи и преподава във Варненския свободен университет, тя става един от учредителите на сдружението на магистрите по публична администрация и социални дейности „Академика – Магистър – Интелект“. Сдружението е образувано от две други – „Академика“ и „Магистър“. Л.Павлова е един от представителите на „Академика“. Освен нея, сред тях са баща й проф. Павел Павлов и проф. Дончо Конакчиев.

В „Академика – Магистър – Интелект“ се включва и Пепа Маркова Ризова, член на НС на НДСВ, а негови почетни членове са ректорът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, областният управител и (естествено!) кметът на Варна Кирил Йорданов.

Съединението прави силата! В името на (все)общото благо. Но не и в този случай.

„Академика – Магистър – Интелект“ бързо доби скандална известност.  Повод станаха някои действия на Пепа Ризова, която беше обвинявана от част от членовете му във всички „смъртни грехове“ – пране на пари, присвояване на средства и фалшифициране на документи. Заговори се за „политически чадъри“, замесени бяха депутати и прокуратура…

Друго, което свързва Л.Павлова с Варна са декларираните като придобити от съпруга й през 2010 г. 666 поименни акции. С тях той става скромен миноритарен собственик на по-малко от 1% от акциите на „Агрия Груп Холдинг“, седалището на който е във Варна. Холдингът стартира своята дейност през 1996 г., а сега е крупен играч в областта на търговията с минерални горива, преработвателната промишленост, агробизнеса, търговията със зърно, хранително-вкусовата промишленост, производството на възобновяеми енергийни източници и други (напр. една от дъщерните фирми се занимава с охранителен бизнес в София). Последните му действия през тази година са свързани с изкупуване на огромни количества земеделска земя. Целта е, собствената му земя да достигне 30 000 декара, а обработваната (заедно с арендованата) – 150 000 декара.

Дали холдингът е свързан по някакъв начин с групировката ТИМ не е ясно на широката публика. Известно е обаче, че основен район на действията му е североизточна България и нейната „житница“ – Добруджа. Но пък и публична тайна е, че ТИМ (донякъде съвместно с фирми, свързвани със СИК) контролира голяма част от тържищата за селскостопанска продукция и най-вече – на зърно именно в този район.

От тази гледна точка, 666-те акции на министерското семейство придобиват символично значение. Не само защото според някои, 666 е числото на Дявола.

През 2009 г. някои медии писаха, че неуспелият ни кандидат за еврокомисар и бивш министър на външните работи Румяна Желева била „принцесата“ на ТИМ. Дали? Имат ли ТИМ и други „принцеси“?

„Тайна, майна!“ Или пък не чак до там?

Е, това е на кратко историята за това, коя е министър Лиляна Павлова и кого представлява. Всъщност – нищо ново под Слънцето. Тя действително (както каза премиерът Бойко Борисов) е подготвена (още с раждането си) да ни управлява и изкачването й на следващото стъпало в нейната кариера – министерското е естествено. Дошло му е времето.

Само дето не разбрах, защо депутатите от БСП гласуваха „против“ приемането й за министър. Може би, за да потвърдят неувяхващата сентенция, че докато си имаме такъв Парламент и такива политици, не ни трябва нов цирк.

* Външен автор. Цялата тема може да прочетете – ТУК.
от събота, 10 септември 2011 13:48
Гласувай:
26
0


Вълнообразно


1. chavdar01 - ГЕРБЕРСКИ БОКЛУЦИ!
03.06.2012 16:32
И ДР.ЦВЕТОВЕ!
цитирай
2. bven - Можем ли още да се учудваме?!
03.06.2012 20:51
Поздрави за темата!
цитирай
3. анонимен - Ах Калинке Бойкова
03.06.2012 22:28
Тази тъпня незнае за какво се застраховат колите!Автокаско си правят само служебните и мутрите като им ги счупят мутресите!!!Все едно да застраховам комшиятя ако при земетръс падне отгоре ни???
цитирай
4. анонимен - много текст
03.06.2012 22:42
Ако толкова усилия се полагаха в правилната посока щеше да има по-добро бъдеще за страната ни, но уви НАВСЯКЪДЕ се плюе и се принизява всичко. Затова на запад единствената страна, която няма общности в държавите е България.................
цитирай
5. nozharov - именно.
03.06.2012 22:47
анонимен написа:
Ако толкова усилия се полагаха в правилната посока щеше да има по-добро бъдеще за страната ни, но уви НАВСЯКЪДЕ се плюе и се принизява всичко. Затова на запад единствената страна, която няма общности в държавите е България.................


Разбира се. На всичко това може да се гледа като на поредния "хейтърски" текст. Просто още една приказна история от поредицата за чудесните български политици. А как да не се изпитват симпатии към фаворитите и истинските класици в жанра.
цитирай
6. анонимен - ?
03.06.2012 23:51
нещо не мога да разбера, ти ЗА или ПРОТИВ застраховките си?
цитирай
7. анонимен - Впечатляващ текст
04.06.2012 01:02
Подобни анализи заслужават журналистически награди, но у нас обикновено се награждават най-немощните писания.
цитирай
8. анонимен - Динков
04.06.2012 02:33
Че е хубаво всяка недвижима собственост да има застраховка мисля, че няма защо да се коментира. Но това може да се постигне с повишаване на застрахователната култура и доходите. Всяко едно нещо стани ли задължително особено със закон, а сметката е плащат гражданите се превръща в насилие, може да се направи аналогия със промяната в Закона за здравето в частта му за пушенето. Че е вредно да се пуши също няма какво да се коментира, но това да става със закон чрез насилие, ми намирисва на друго. А колкото до кариерата на това момиче, е крушата винаги си има опашка. Това вече не учудва никой. Не съм му адвокат но ще се радвам, ако успее да свърши нещо полезно защото то ще е полезно за България.
Ицко
цитирай
9. анонимен - До Автора?
04.06.2012 02:36
Прочетох само заглавието на вашата статия, г-н Авторе. От там нататък предвкусих и тематиката, засегната в нея! Идеята на г-жа Павлова е много уместна! Наясно сте, че всеки собственик на жилище плаща ежегоден данък за него, нали? Ами ето ви го предложението, което доразвива идеята на министърката. Прави се една държавна застрахователна компания, която в миналото съществуваше. Ще застраховат само недвижимо имущество на преференциални цени - примерно на сегашните данъци, хайде - с 50 лв над данъците, за жилищата на хората. Полицата ще покрива само щети нанесени от бедствия - земетресения, свлачища, наводнения, пожари....Просто хората сами ще избират дали да си платят само данъка или да дадат още малко отгоре и да са спокойни. Застраховката ще опрощава данъка на собствениците на жилища.....Ето ви го предложението....сигурно аз също съм обвързан със застрахователните компании? Съпричастен съм към хората от Пернишко, но те нададоха вой, че държавата едва ли не е задължена да им ремонтира къщите......а това далеч не е така...Когато градушка потроши колата Ви, държавата длъжна ли е да покрие щетите? Кога го е правила? Ето Ви два идентични случая...
цитирай
10. анонимен - И понеже блогърите сте известни, че ...
04.06.2012 02:42
И понеже блогърите сте известни, че се борите за свободата на словото....Що за приумица е това, първо Вие да разглеждате коментарите, а чак след като евентуално ги одобрите, те да станат видими и за другите хора, четящи блога Ви? Малко по сталинистки я карате май......или по гестаповки.....както Ви е удобно.
цитирай
11. mikino - Тази тъпня незнае за какво се зас...
04.06.2012 03:12
анонимен написа:
Тази тъпня незнае за какво се застраховат колите!Автокаско си правят само служебните и мутрите като им ги счупят мутресите!!!Все едно да застраховам комшиятя ако при земетръс падне отгоре ни???

Много добре казано! Не желая да облагодетелствам застрахователите, след като нямам никаква гаранция, че ще получа обезщетение. Пресен случай - жена, която има каско я накараха да ходи до БАН, да изкарва някакъв документ, че в определен ден е имало градушка... Колата не е нова, но личат следите от ледените парчета...
цитирай
12. анонимен - T.N.T.
04.06.2012 05:39
ZA6TO LI AZ TAPIQ I NEUK,A NA WSI4KO OTGORE I NEMODEREN NE LQV

POVTARQM WSE EDNO I SA6TO:

SLED KATO KREMALSKITE ORDI NA 09.09.'44 NATRI6AT NA HORATA W BALGARIQ

NAI--PRODAJNITE I LICEMERNI 4ERVENI BANDITI OT TOGAVA--09.09.'44 DO DNES,

I TAKAAA DO KRAQ NA MOSKVAAA...

NI KRADAT I 6TE PRODAVJAVAT DA NI KRADAT EDNI I SA6TI PRODAJNI MODERNI

LEVI LILIPUTKI.

NI6TO DOBRO NEO4AKVA HORATA SLED KATO BANDITOPARTIZANITE I TEHNITE

IZ4ADIQ PRODALJAVAT DA NI KRADAT.ZA TQH POLITIKA,UPRAVLENIE I WSE I WSIO

E KRAJBA I LICEMERIE.NI6TO,AMA ABSOLIUTNO NI6TO DRUGO.

TAQ PALNA S 4ERVENI LAINA KOMUNISTI4ESKA TAPA TORBA,

NEKA O6TE SEGA KAJE,NA KOI 4ERVEN KRADEC KOJODER DA

PREVEDEM PARITE ZA ZASTRAHOVKATA I IZOB6TO POSLE,

KOGATO STANE ZASTRAHOVATELNOTO SABITIE DA NE HODIM

DA SE GAVRQT S NAS.NASITILI SME SE NA "ZASTRAHOVKITE"WI.

NALI STE MODERNI LEVI,TOQ MODEL KRAJBI Q NARI4ATE REKET.

NQKOGA BE6E-OTKLONQVANE NA SREDSTVA,ZLOUPOTREBA I T.N.T.

METASTAZITE NA 120 GODI6NATA MODERNA LQVA LICEMERNA 4UMA

SA OBHVANALI DE 6TO IMA 4OVE6KO W BALGARIQ.JIVEEM W SKOTSKA

DARJAVA.KRADAT NI QVNI I TAINI LILIPUTKI...DRUG NAROD NEBI IZDARJAL

NITO EDNA PETILETKA,A NIE ! ? . . . "...NE NAROD,A MAR6A..."TA 4AK I SE

GORDEEM S BURKANITE W MAZETO,SKOTSKA ISTORIQ...KAPISANA S

KRAVNI6KI4ERVENI BUKVI.KOGA 6TE SE OPOMNOM?-NIKOGA.DC NA KGB BDI.

KOMUNISTITE NIKOGA,AMA NIKOGA NQMA DA DOPUSNAT HORATA DA

ZAJIVEQT PO 4OVE6KI.KADE 6TE OTIDAT TE TOGAVA--NESTAVAT I ZA

RECIKLIRANE,KREMAL NQMA DA SI GI PRIBERE,4E SE GNUSI OT PRODANOSTTA I

Z A S T R A H O W K A

P R O T I V

K O M U N I S T I 4 E S K A T A

4 U M A

N Q M A ! ! ! . . .

...KAK PAK WSE TEHNITE IZ4ADIQ WSE NAI--DOBRI ! ! ! . . .

...TAPI,TAPI...TA WDLABNATI !...

WIJ ZA NAI--KRADLIVI--NQMAT RAVNI...

...OT 09.09.'44--SLED NA6ESTVIETO NA KREMALSKITE ORDI...

TA DO SEGA I...T.N.T.
цитирай
13. paravankofivan1 - Подобни анализи заслужават жур...
04.06.2012 08:43
анонимен написа:
Подобни анализи заслужават журналистически награди, но у нас обикновено се награждават най-немощните писания.

цитирай
14. nozharov - Май да. Според удобството.
04.06.2012 08:57
анонимен написа:
И понеже блогърите сте известни, че се борите за свободата на словото....Що за приумица е това, първо Вие да разглеждате коментарите, а чак след като евентуално ги одобрите, те да станат видими и за другите хора, четящи блога Ви? Малко по сталинистки я карате май......или по гестаповки.....както Ви е удобно.

Много добре сте се ориентирал под прикритието си. По-интересното е, че в повечето случаи тези догадки излизат погрешни. Още повече когато гледаш опаковка или "паничката на другия", без да вникваш в други детайли..Това не означава да се търси под вола теле. Подобни подробности дават възможност да бъдеш малко по-широко уведомен за хората искащи твоята подкрепа. За хора, които след като са получили народния глас, носят политическа Отговорност. Така, че има хора на които биографиите на сегашните българските политици, а и бъдещи, ще представляват интерес. Както и има хора, които проявяват към това незначително внимание. Смятам, преобладават вторите. Именно тази "дреболия" е още една от причините сънародниците ми да се чувстават "полу-хора" в Родината си! Докато други хора и без морал, а между тях и без лица работят за всичко останало, но не и националните интереси! Тук не става въпрос дали застраховката за апартамент трябва да е задължителна - публикуваната тема за статията не е за това! Става въпрос за форма на социална справедливост, но и политическо спокойствие в държавата. Честност, истина, справедливост, отговорност...хахаха...пардон, с лицемерие и измама може да посочиш с пръст политиците ни. И жалко, когато попиташ: "Уважаеми, Вие какво сте направили за народа, за обществото?".. повечето, да не казвам всички вдигат рамене и гледат в други посоки. Е има и такива които правят по формулата с "чужда пита помен". :) А ако има такива, които самички са направили нещо истинско за народа, за едно по-добро бъдеще за нас и децата ни, то това са били лица от историята ни..., която новите поколения не познават.
цитирай
15. анонимен - М. Кунева
04.06.2012 09:54
Кунева е цвете в сравнение с Павлова и идеите й. Аман от калинки!
Има една приказка, отговор на въпроса "Кога един охлюв изглежда голям?"
Отговор: Когато се заобиколи с по - малки от него.
Всяка прилика с действителни лица и животни е случайна.
цитирай
16. nozharov - Цвете за мирисане? - само с противогаз.
04.06.2012 10:01
анонимен написа:
Кунева е цвете в сравнение с Павлова и идеите й. Аман от калинки!
Има една приказка, отговор на въпроса "Кога един охлюв изглежда голям?"
Отговор: Когато се заобиколи с по - малки от него.
Всяка прилика с действителни лица и животни е случайна.


Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите...Във връзка с охлювите не отдавна кандидата за кмет на София - Прошко Прошков напусна "синята идея". Мълвата е, че предпочита да се включи в предстоящата за регистриране партия на г-жа Кунева. Малко история от нещата около г-н Прошков и кого представлява, може да се намерят тук:
http://www.vladislavnozharov.com/2011/08/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2/
цитирай
17. kostadin - партиите са капаните в които поп...
04.06.2012 10:33
партиите са капаните в които попадат добрите хора Няма партия която да се грижи за интересите на народа .Всичките са войнства за по лесно разкъсване на плячката създадена от труда на народа
цитирай
18. liliyanaandreeva - Задължително - това звучи тотал...
04.06.2012 10:40
Задължително - това звучи тоталитарно!
цитирай
19. lostov - Определено доста инетерсна информация.
04.06.2012 11:27
И като се замислим само това е част от историята на един човек. Ами всички останали, които са на високо ниво? Лудница...

Поздрави!
цитирай
20. planinitenabulgaria - В изследването има един голям пропуск за "делата" на Павлова:
04.06.2012 11:42
Тя играе важна роля в обслужването на "Софийска вода" АД, където заплатите на концесионерите са по 69000 лв. на месец и които се привеждат в чужбина, а тук теглят пари за лични нужди много над това ниво. Тя обслужва концесионерите с необходимите им нормативни документи, какъвто и Наредба №4 на МРРБ от 2004 г.
Какви ли "мотиви" представят на госпожата за тези неща и дали част от "мотивите" не отиват и при други?
цитирай
21. rumen221 - СУПЕР ЕКСПЕРТИ...
04.06.2012 12:13
ДА СРАВНИМ...

- ИТАЛИАНЦИТЕ ПОИСКАХА ОТ ЕС, ВЕДНАГА СЛЕД "ТЯХНОТО" ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ 5 МИЛИАРДА ЕВРО...

- НАШИТЕ ГЛАВОЧИ КАЗАХА СЛЕД "НАШЕТО", ЧЕ И 5 МИЛИОНА ЛЕВА ЩЕ НИ СТИГНАТ...

- А СЕГА РАЗБИРАМЕ, ЧЕ 5 МИЛИОНА НЕ СТИГАТ ЗА ПЪЛЕН РЕМОНТ ДОРИ НА ЕДНО УЧИЛИЩЕ ИЛИ ДЕТСКА ГРАДИНА...

- АМА НИЛИ СМЕ ПО-БОГАТИ..., МНОГО ПО-БОГАТИ ОТ ТЕЗИ "ОРЪФЛЯЦИ" - ИТАЛИАНЦИТЕ...

И НАКРАЯ - ЗАЩО ПРЕМИЕРА НА ИТАЛИАНЦИТЕ НЕ ГИ ПСУВА, ЧЕ НЯМАТ ЗАСТРАХОВКИ...., А АКО ИМАТ - ЗАЩО ИСКАТ 5 МИЛИАРДА И ТО ОТ ЕС...???
цитирай
22. lostov - Ок, ама...
04.06.2012 12:26
в Италия земетресението беше много по-силно, съответно много повече разрушения, както и жертви имаше.. Не че оправдавам, че за "нашето" земетресение и 5 млн. лв. "щели" ни стигнат. Просто са доста различни тези 2 труса..
цитирай
23. apostapostoloff - Пред милиони телевизионни зрители
04.06.2012 12:48
Павлова заяви, че НИКОГА не е твърдяла такова нещо. Ама нали празната воденица трябва да се върти...
цитирай
24. nozharov - Парадокси..
04.06.2012 12:59
lostov написа:
в Италия земетресението беше много по-силно, съответно много повече разрушения, както и жертви имаше.. Не че оправдавам, че за "нашето" земетресение и 5 млн. лв. "щели" ни стигнат. Просто са доста различни тези 2 труса..


Разликата в магнитуда на голямите трусове в Италия и България е под 0,5 по Рихтер. В тази връзка имаше и сеизмологични институти, по чиито данни заметресението в близост до Перник / София стигаше до 6,1. Официално БАН се спря на 5,8 и разпространи тази информация. Истината е някъде там... Това, че в Италия има значителни разрушения и жертви го отдавам на "лошият им късмет", докато в Родината ни имахме страхотен късмет, за да се разминем с "косвени щети" след този катаклизъм и продължим напред!
За справка в момента частните застрахователните компании предпочитат да не застраховат жилища срещу заметресение. От една страна, може би защото искат още по-добре да "изчистят" и предоставят интересни клаузи за клиентите?
От друга страна, може би имат повече информация за последните природни бедствия и истинското им измерение... Просто хипотези.
А относно разликите в помощите и изисканите суми от Италия и България - констатациите са излишни. Мащабността в правенето на политика също, както и разбира се последствията от трусовете.
цитирай
25. nozharov - Да де, ама друг път.
04.06.2012 13:06
apostapostoloff написа:
Павлова заяви, че НИКОГА не е твърдяла такова нещо. Ама нали празната воденица трябва да се върти...


хехе..тече, всичко тече, а една от водещите телевизии преди два дни друго обяви:

"Лиляна Павлова се обяви за задължителна застраховка на сградите"
София, 02.06.2012 11:06
Автор: btvnews.bg,
линк:
http://btvnews.bg/bulgaria/lilyana-pavlova-se-obyavi-za-zadlzhitelna-zastrahovka-na-sgradite.html
цитирай
26. balar - тия
04.06.2012 13:38
вече се чудят с какви измами да точат пари от хората
цитирай
27. анонимен - Не разбрахте ли
04.06.2012 13:59
трябваше много отдавна да има закон, които да забранява заемането на държавна длъжност на бивши членове на БКП , НС и други от бившите военни и полицейски структури. Както на техните деца и внуци, просто си прехвърлят властта и така ще продължават завинаги.
цитирай
28. liliyanaandreeva - В България има един милион турци, ...
05.06.2012 16:07
В България има един милион турци, един милион цигани и милион комунисти членуваха в БКП, които със семействата си стават три милиона! Останалите два милиона са работници и селяни с основно образование и или население без никакво значение! Като лустрират комунистите, остават турците и циганите!
цитирай
29. darktales - В България има един милион турци, ...
05.06.2012 20:50
liliyanaandreeva написа:
В България има един милион турци, един милион цигани и милион комунисти членуваха в БКП, които със семействата си стават три милиона! Останалите два милиона са работници и селяни с основно образование и или население без никакво значение! Като лустрират комунистите, остават турците и циганите!


Хехехе, да де. Това е редовното отбиване на номера. Няма смисъл от декомунизация, щото всички били комунисти. Циганите не бяха милион през соца,и сега не са, а пък част от турците бяха членове на БКП също.

Както и да е, това няма значение. Нямаше нужда да се лустрират всички. Членовете на БКП от партийната, административна и стопанска номенклатура и хората от репресивния апарат (ДС и МВР), офицерите от армията и флота. Децата им нямаше защо да ги закачат. Ако се разпаднеше тази мрежа, повечето от тях нямаше да направят кой знае какво. Не са особено умни.

Ех, мечти.
цитирай
30. fireball - А. . . не. . . Лилето ми е любимка. Тя ...
07.06.2012 08:48
А... не... Лилето ми е любимка. Тя също като Масларката има готов отговор за всеки въпрос. Прекрасно усвоила соц хватките, каквото и да я попитат... то или вече се прави, или е направено, в най-лошия случай е разработена програма, която ей-на... от утре започва са се изпълнява. И този болшевишки устрем и плам... Страхотна е... Подобни хлъзгави чиновници е трудно да бъдат уловени. Заливат ви с поток от думи - полуистини-полулъжи, повечето нищо незначещи, без смислова връзка, в които разчитат да се удавите... Царете на нищоправенето... Какъвто е и прозяващия се на снимката...
цитирай
31. diso - Като прочетох това, си изясних доста неща
08.06.2012 22:24
Разбрах защо така внезапно започнаха мащабни ремонти на централните части на някои големи градове - Бургас, Пазарджик... - все по един тертип, с един тип грозни и съмнителни бетонни блокчета, произведени от фирма, свързвана с Делян Пеевски. Чудех се как така, човек от ДПС получава толкова тлъсти поръчки при ГЕРБ...
Нека пак "герберите" да продължават с "антидепесе" риториката си...
цитирай
32. liliyanaandreeva - От лустрации вече изчезваме! Пъ...
10.06.2012 22:53
От лустрации вече изчезваме! Първата е при христианизирането! Трябва ни побългаряване на България и на българите!
цитирай
33. liliyanaandreeva - ПЪРВО ВИЛНЯ… Първо вилня Ве...
11.06.2012 12:52
ПЪРВО ВИЛНЯ…

Първо вилня Великата Инквизиция,
после бесня революционната полиция,
а сега техническата нация
има силиконна “демокрация” –
без камшици,тояги и остени,
а с големи прожекторни антени…
Сеч престъпна,зловеща,незаконна,
телекранна,сателитна,електронна…
Каква е,Господи,ползата,файдата
за толкоз жалко място на софрата,
отнето с жестокости и мародерства,
а наоколо светът мизерства?...
цитирай
34. liliyanaandreeva - Ето новата повеля: (каза нам ...
13.06.2012 10:08

Ето новата повеля:
(каза нам един милиционер)
всеки ден ще е неделя
и всеки българин – милионер!
цитирай
35. strannica - Паяжина и мухъл
16.06.2012 17:09
Паяжина е оплела България и с мухъл е покрита... Червена паяжина и комунистически мухъл...разнасят ги вече и деца и внуци...(((
Лилянката престанах да я възприемам като човек с интелект след като се жалваше, че от обилните снеговалежи по пътищата падали ТАЛПИ с голям ДИАМЕТЪР барабар С КЛОНИТЕ.
Изказът й е определено е комсомолско-бекапейски.
цитирай
36. анонимен - gerberski bokluci i drugi cvetove
24.06.2012 13:07
XEI TOVA BULGARITE SME GOLQMA RABOTA,NAI MURZELIVITE V BULGARIQ,I NAI RABOTOSPOSOBNITE V 4UJBINA,NAI XLEN4ESTITE V BULGARIQ NAI KRITIKUVA6TITE V BULGARIQ NAI ZAVISLIVITE V BULGARIQ,ABE 6TO EDIN SAMO EDIN PUT DASE POMISLI NO OT VSI4KI ZA SUZDAVANETO I GRADENETO NA NA6ATA DURJAVA A SAMO SE GLEDA KAK DASE OSKUBE OT NEQ,OT VREMETO NA PREXODA SAMO MUTRI SE SUZDAVAXA I NA4INI DASE KRADE OT TAQ DURJAVAPRIMERI MNOGO,KOSTOV NAPRAVI TAKA 4E CIGANITE I TEXNITE PODRUJNICI NA DNE6NO VREME DA NEMOJE6 GI NAKARA DANUCITE DASI PLA6TAT A LEJAT NA GURBUT NA BULGARITE,VIDENOV SRINA STRANATA V TAKAVA KRIZA 4E EDVALI NQKOGA BI SE OPRAVILA SKORO STRANATA NISERGEI4O NAPRAVI TAKA 4E PO NEGOVITE DUMI KRIZATA NQMA DA ZASEGNE NA6ATA STRANA TOVAE PROBLEM NA ZAPADA CITIRAM NEGOVITE DUMI A V SU6TNOST SUZDADE XRANILKI OT MUTRI I KOKAINOVI BOSOVE S CEL PODRUJKATA NA NEGOVATA POMIQRSKA PARTIQ.VSI4KITE DO SEGA UPRAVLENIQ SAMO KRADQXA I SE NADLUGVAXA 4E VSI4KI SA VUR6ILI DOBRO ZA STRANATA NI,DA AMA NE,VSI4KITE KRADQXA I S ZADNICITE SI,DOIDE BOIKO NA VLAST BIL OT DS BIL NA JIVKOV OXRANA I KAKVOLI NE O6TE,NEE VAJNO V MOMENTA KOI KAKUV E BIL VAJNOTO E KAKVO SE PRAVI ,I V NEGOVO LICE VIJDAM 4E TAZI STRANA LEKO POLEKO SE KA4VA NA GORE IMA VUZXOD,BAVNO STAVA I NQMA KAK DAE BURZO,VSI4KITE PROSTOTII NA PREDNITE UPRAVLENIQ BOIKO PONASQ I NORMALNOE DA IMA I SRIVOVE.I V MOMENTA 4ERVENU6KOVCITE SE IZXVURLQT KATO 4EKIQ NA PQSUK I EDVALI NE TESA VSI4KO NAPRAVILI,DA NAPRAVIXA I TO MNOGO.OBRAXA STRANATA,NARODA DO PROSE6KA TOQGA STIGNA I POVE4ETO MOZUCI SA VUN TOVA NAPRAVIXA SERGEI4O I 4ERVENU6KOVCITE.PITAMSE SAMO ZA6TO NESE U4AT OT GRE6KITE SI A SAMOGI POVTARQT,SPORED MEN SLED KATO SE SPUVA6 OT EDIN I SU6T KAMUK SI NAI GOLQMIQ GLUPAK STANI6EV ZA TEB STAVA DUMA,NAI SETNE PROUMEI I SE NAU4I DA GRADI6 KATO BOIKO I KOMPANIQ I KAKTO SE VIJDA IMA NAPREDUK I TO GOLQM PO GERBERSKOTO UPRAVLENIE U4ISE STANI6EV NEDORAZVIT SI VSE O6TE,JIVKOV NA VREMETO SAM GO KAZA.SOCIALIZUMUT E NEDORAZVILOSE OTRO4E STANI6KA ZA TEB I PARTIQTA
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nozharov
Категория: Политика
Прочетен: 876656
Постинги: 164
Коментари: 517
Гласове: 1138