Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2012 00:11 - Умрелите души и кръговрата на живота
Автор: nozharov Категория: Политика   
Прочетен: 5641 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

 

В ранната сутрин, през този топъл уикенд, направих разходка по централната част на Столицата. Беше спокойно и тихо. Улиците празни. Шум и прах се вдигаха от общинските ремонтни дейности, както и тук-там някой заблуден автомобил. Все пак, малко по-късно настъпи оживление, появиха се хора, движещи се доста забързано. Впечатление правеха лицата им. На повечето от тях бяха изписани изтощение и умора. Видимо изглеждаха  натоварени и обременени. С проблеми. С грижи. Но на фона на плашещата гледка от забързани „умрели души” се забелязваха и млади хора. Те бяха по-безгрижни, по-весели. Все пак „Системата” още не ги е хванала и претакала. Видях и няколко семейства с бебешори, които излъчваха неподправена радост, истински позитивни емоции и чувства. Това ме зарадва и  ми даде надежда, че не всичко е изгубено, че все още имаме възможност за едно по-добро бъдеще за нас и децата ни. Въпреки трудния живот, който водим. Въпреки, че народът ни изнемогва!

Замислих се…най-вече за простичките и обикновени неща. За това, как вече като родител се променят приоритетите на човека. Отговорността най-вече. Започваш да живееш по много различен начин. С идеята твоите наследници да имат възможността за щастливо, весело и спокойно детство. А после образование, което трябва при необходимия потенциал и капацитет от знания да „гарантира” работен статус и предпоставка за още по-сериозни успехи и развитие.

Такъв ли е кръговратът на живота в Родината ни?

На пръв поглед – ДА, но дефакто в България нищо не е нормално или по-скоро нормално е да водим „ненормален” начин на живот. Оставяйки настрана всякакви статистики и доклади на национално или европейско ниво – където страната ни е или на първите места (тоест първо) при негативен отчет, или на последните позиции (разбирай  последна) при позитивни сведения. В битов план – се забелязва видимо в очите на разхождащите се безброй „умрели души”, как всеки божи ден се борят за оцеляване. Нещо повече – ясно се вижда изнемощяването. Не достигат физически сили да се справят с работата си. Свободата се ограничава. Възможностите за избор се изчерпват. Опциите за някаква промяна също. Безверие. Песимизъм. Озлобление. Отрицателната енергия и чувства взимат превес. Напрежението расте постоянно.

Изглежда „СИСТЕМАТА” и формата на управление в страната ни работят по един великолепен начин! Разбира се НЕ в наша полза. Не в национален интерес.  Но това не е така важно. Ключовото е гражданите на Република България да изпълняват своите отговорности и задължения спрямо страната си. Изключвайки двойния стандарт в приложението на законите, по-голямата част от българите нямат представа какви права дава един пасрпорт. Отреденото за сънародниците ми, като най-добро , което могат да правят, е да плащат. Между другото това се случва постоянно. Плащате вие, плащам и аз. Плащат и децата ни. А ще плащат и наследниците им при чудесната политика на геноцид спрямо народа ни! Управляващите, политиците, хората от властта – всички тези „националисти” налагат правила, по които трябва да живеем. Норми, наложени от тях, но измислени и определени от корпоративните интереси на бизнесмените, които представляват. Парадоксална е формата за защита на интересите на държавата, на отечеството т.е. нашите интереси.

Неотдавна правителството на ГЕРБ даде разрешение на финансовия министър Дянков за нов международен заем – облигации на стойност 950 милиона евро (затворена емисия за „особен тип клиенти”). През 2014г. се очаква да се вземе още един с подобна сума, за погасяването на друг наш дълг в началото на 2015 г. Тогава изтича друга част от „Велчевия дълг” – български глобални облигации на стойност 824.5 млн. евро с лихва от 8.25%, емитирани през 2002 г. Всъщност ставайки дума за уважавания бивш финансов минитър Милен Велчев и настоящия Симеон Дянков – може да се намери една странна прилика в осъществяването на тези сделки. От една страна в „ниските“ лихвени проценти. Вариращи между 8-10% на годишна база. От друга страна именно съвпадението в избор на финансова институция, която спомага за оъществяване на транзакциите по продажбата на дълга. Става въпрос за американска банка от Ню Йорк (Bank of America Mellon), която и по времето на Велчев и днес на Дянков, помага срещу комисион за успешното затваряне на сделката. Интересен детайл е твърдението, че Банката в САЩ е собственик на 28% от Газпром, а собственик на тази банка и капитала й е банката на „Газпром” – Газпромбанк.

За по-любознателните и проявяващи интерес към темата с държавния дълг следващите линкове:

Както и да е. Общественият интерес по такива важни теми не е нито голям, нито сериозен. А възможностите за зловещо мащабни злоупотреби не са единствено в този сектор. Темите са едва ли не безброй. Ето защо и монополите в България обожават грабурстването, което всяка година им осигурява гарантирани приходи от милиарди в европейската валута.

Разбирам и съгражданите ми. След повече от 20 години преход – време през което за някои това беше ПРИХОД, просто преход не се състоя! Хората са до такава степен претръпнали, че не малка част започват да мислят , че избавление от тежестите ще намерят в изтръпването и/или леталния изход. Нещо повече, самата „СИСТЕМА”, по която дефакто живеем, е да се ограничаваме, тормозим и плащаме докато имаме физическа възможност да работим. Знаем всеки месец какви са разходите за комунални услуги – ток,  топла вода, парно, студена вода. Знаем за изравнените европейски стойности в цената на горивото и газта. За храната, за лекарствата – даже в други държави от ЕС същите разходи са значително по-ниски на фона на доходите, които съществуват там. Вижте обаче, стандарта на живот в България се оформя по друга формула. А именно когато има реално увеличение на работната заплата, ако щете на пенсиите, не след дълго скача цената за електроенергия  и топлоенергия – така всичко отива по дяволите. Излиза, че след „увеличението”  РЕАЛНО трудоспособното, а и пенсионирано население са станали още по-бедни. Всъщност водената социална политика, а и след планираното увеличение на пенсионната възраст, още по – успешно спомага на пенсионерите по-бързо да стигнат до Малашевци, Бакърена фабрика или Ценралните гробища…ако въобще има „свободни места”. Даже и СВОБОДАТА продължава да е отнета, когато приключиш жизнения си цикъл.  Е, разбира се, ако си „платиш” допълнително под масата, освен стандартната такса за „вечни времена”, има възможност да се измисли нещо за гробно място. Спокойно – при отсъствие на връзки и средства гориш в пещта, и после урната с прах лети над полето. Неизбежно. Цаката е открита.

Изглежда голяма част от „умрелите души” по един или друг начин са установили горното. Една брутална истина! За кръговрата на живота в Р. България. За псевдодемокрацията. За липсата на свобода. За липсата на права или по-скоро на даденото ти право да имаш задължения и отговорността да плащаш редовно при възникнали задължения! За правото да бъдеш роб на националисти и мутри! Цикъл, където още преди да си се появил на този свят, ти е предопрелено да плащаш и изплащаш на гореупоменатите, докато  имаш възможност за работа и ти е по силите! А после – кучета ни яли!

Болно ми е! Гади ми се! Виждам страх , малодушие, нерешителност. Но още повече страдам, констатирайки как хората изпитват боязливост да не изгубят и малкото, което им е останало. Готови са на още повече компромиси със себе си, но все пак да взимат 200лева доход. Така те не си помагат особено . Напротив! С това, а и всяко друго действие, което освобождава натрупаното напрежение у хората, без да променя „СИСТЕМАТА„, в крайна сметка я поддържа! Ето защо българите в България са с поробен дух, ограничени интереси, желания и познания! Полу- граждани, които са започнали да се трансформират в полу-човеци. Зомбита, програмирани по команда да вършат зададена им мисия! Първосигнално, максимално опростено и изчистено!

Към днешния ден животът в България за повечето от нас е отчайващ. За утрешния ден – не знам! Но смятам, че българите трябва да знаят, че не са сами – единственото нещо, което пречи да постигнем всичко желано, сме самите ние! Не трябва да се губи вяра. Като и надежда. Събуждащото се на моменти гражданско общество ме кара да мисля, че все повече от нас отварят очи. А това може само да допринесе за едно по-добро бъдеще за нас и децата ни! За свобода, семейство, сигурност, спокойствие, самостоятелност, справедливост! Все неща,  които, ако не водим борба и не се борим за тях, ще смятаме за УТОПИЯ. И ще четем само в приказките . . . България е там, където са българите!

КАЖЕТЕ – ДА!

22.07.2012г.                                                           Владислав Ножаров

София

image

* Официална страница на Сдружение „ДА“- ТУК.

* Официална фейсбук фен страница на Сдружение „ДА“ – ТУК.

= = =

Ако вас ви е грижа,  присъединете се във фен страницата на Владислав Ножаров, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които и ви вълнуват - ТУК.
Гласувай:
9
11. bach - Писна ми
23.07.2012 13:16
Живота ни зависи от нас самите! Той е това което си го направиме! Стига сме се правили на жертви. Това което имаме е точно това което искаме да имаме, като отделни личности или нация.
Писна ми от тия дето генерират идеи за промяна, само за да се докопат до кокала на власта.... а после.... сценария е винаги по : Приказка за стьлбата на Смирненски
цитирай
2. mmt - Живеем както си намерим задобре, ...
23.07.2012 15:58
Живеем както си намерим задобре, всички наши действия са си за наша сметка, така е било, така и ще бъде занапред, във всяка една страна е така, навсякъде по света има корупция, никъде не е идеално и не може да бъде, стига с тези претенции все някой трябва да ни е виновен, все пак "кой каквото си е надробил това ще сърба", който иска нека пътува да види, че никъде нещата не са по. различни от България!!!
цитирай
3. nozharov - :)
23.07.2012 19:27
bach написа:
Живота ни зависи от нас самите! Той е това което си го направиме! Стига сме се правили на жертви. Това което имаме е точно това което искаме да имаме, като отделни личности или нация.
Писна ми от тия дето генерират идеи за промяна, само за да се докопат до кокала на власта.... а после.... сценария е винаги по : Приказка за стьлбата на Смирненски


= = = = = = = = = =

mmt написа:
Живеем както си намерим задобре, всички наши действия са си за наша сметка, така е било, така и ще бъде занапред, във всяка една страна е така, навсякъде по света има корупция, никъде не е идеално и не може да бъде, стига с тези претенции все някой трябва да ни е виновен, все пак "кой каквото си е надробил това ще сърба", който иска нека пътува да види, че никъде нещата не са по. различни от България!!!


= = = = = = = = = =

Уважаеми,
всяко друго действие, което освобождава натрупаното напрежение у хората, без да променя „СИСТЕМАТА" , в крайна сметка я поддържа!
цитирай
4. planinitenabulgaria - За това, което става в България и как се използа от управляващите:
23.07.2012 21:50
"Колкото и странно да кипи кръвта, от нея все пак вино става!"
Пука им на управляващите, че българският етнос изчезва от картата на света...
цитирай
5. dimat - Такива сме,защото сме..."такива".
03.05.2014 16:26
Докато сме такива,които:

- не желаят да мислят самостоятелно,а друг да прави това вместо тях;

-вечно чакат някой друг "да ги оправи"

-Мислят,че политиците могат да бъдат други,а не такива,които те сами им позволяват да бъдат;

-оставят се безропотно да бъдат мачкани,чакайки "мачкащия ги",да се омилостиви сам:

-живеят,обединени от повсеместното си разединение ,

ще получават в живота си,това,което получават - създаденото от самите тях.

ВСИЧКО ОСТАНАЛО,КОЕТО Е ИЗВЪН ТЯХ,НО ПРЯКО ИМ ВЛИЯЕ,Е СЛЕДСТВИЕ ОТ САМИТЕ ТЯХ.

А ТЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ, ДА ЖИВЕЯТ С МИСЪЛТА ,ЧЕ НЯКОЙ ДРУГ,ИЛИ НЕЩО ДРУГО ИМ Е ВИНОВЕН.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nozharov
Категория: Политика
Прочетен: 876950
Постинги: 164
Коментари: 517
Гласове: 1138