Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2013 03:21 - Отворено писмо до Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев / във връзка с недоразумението от народа за протести от високи сметки на ток
Автор: nozharov Категория: Политика   
Прочетен: 18460 Коментари: 8 Гласове:
23

Последна промяна: 29.05.2013 22:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

До г-н Росен Плевнелиев

Президент на Република България

София 1123, „Дондуков“ 2

ел. поща: priemna@president.bg

 

Отворено писмо

от Владислав Ножаров – гражданин на Република България

Уважаеми г-н Плевнелиев,

на дата 28.05.2013г. взехте участие на дебат за икономическите и екологичните ползи от създаването на енергийно ефективно и нисковъглеродно общество в България. В речта си, пред аудиторията в залата и по-широката общественост, чрез медиите заявихте:

Енергията в България е най-евтина в Европа, тя е три пъти по-евтина от цената на тока в Дания, два пъти по-евтина от цената на тока в Англия, в Германия – защо тогава хората излязоха да протестират срещу високи сметки за ток, какво се случи, какво се обърка в нашите стратегии, така че въпреки поддържането на най-ниската цена, хората да бъдат толкова недоволни“ – източник: Dnes.bg / статия и видео от 28 май 2013 13:47 “ Токът ни евтин, пък хората протестираха, чуди се Плевнелиев

В тази връзка не се и съмнявам в компетентността на Вашия екип. Включително специалисти и експерти, които ползвате по въпроси от национално значение и сигурност. Ето защо навярно за всички ни има едни и същи източници като : Евростат и Европейски Енергиен Портал – част от информацията  изпращана им, чрез Национален Статистически Институт в България.

Към дата 28.05.2013г. официалните данни за страните от ЕС с минимална работна заплата,както следва: 

image

Таблица 1 от Владислав Ножаров с източник Евростат и Европейски Енергиен Портал за минималнта работна заплата в ЕС и ценообразуването на дизел и електроенергия за домакинства към 28.05.2013г.

голяма снимка може да бъде видяна  – ТУК.

От изнесената статистика на двете официални европейски институции се потвърждава правотата на думите Ви – наистина в Р. България е най-ниска цената на електроенергия за кВт. час – € 0.08406. Нещо повече при съотношението на минималната работна заплата в страната и евтина себестойност на услугата се вижда, че сме на предпоследно място, преди Румъния,  с възможност да закупим 1885,557 кВт. часа за един календарен месец. Съгласен съм с думите Ви от речта и сравнението между България и Дания, където един кВт. час за домакинствата струва 3 пъти повече € 0.30217, но дали е възможно да се направи и съпоставка с доходите на двата народа, с което и разбере реалната покупателна способност на единица трудоспобен човек за стоки от първа необходимост? За справка от таблица 1 във Великобритания при отразените параметри разликата е 6-7 пъти. Макар и цената в ток да е два пъти: 0.15470 кВт.часа срещу € 0.08406 в Родината ни.

Вярвам ще се съгласите г-н Президент, че ценообразуването на горивото (дизел) и електроенергията, имат решаваща роля за нормалния цикъл на икономиката – в това число не само да работи, но и развива бизнеса, включително и покупателността на населението. В случая, горната таблица1 показва още статистика и за ценообразуването на дизел в страни от ЕС, където Българи е на последно място с 119.622литра дизел. Това изглежда до някъде парадоксално, тъй като през изминалата 2012 година двама ваши бивши колеги – министри, г-н Трайчо Трайков и г-н Делян Добрев, в телевизионни интервюта (тук) твърдяха единодушно въпреки конфликтите по между им, че страната ни трябва да бъде на първо място в ЕС за най-ниска стойност на дизел и бензин!

За съжаление през годините от влизане на България в ЕС  до днес, запазваме стабилни позиции: 7-11място при дизел и 3-9 за бензин. Този „разумен баланс“ и парадоксално ценообразуване за българския потребител носи своите негативи в милярди. (повече детайли тук).

В заключение, напълно поддържам тезата Ви за „приоритет на приоритетите„. Осъзнавам, че за Вашия екип е изключително сложно да работи в тези динамични времена. Трудно би могло да се намери баланс, когато държавата от една страна няма интерес за намаляване на цени за горива (бензин и дизел) и електроенергия, довеждайки до по-слаб от заложения приход от ДДС. След като тези пера са едни от основните за постъпления в хазната, съвсем разбираемо като извинение в близко бъдеще да бъде отново ЕС, който постоянно изисква с правила и норми да доближим максимално стандарта на останалите държави. От друга страна предизвикателството с повишението на работната заплата също води до не толкова позитиви, а и самата практическа невъзможност това да се случи, създава не само преса, но и „изуствена среда„, чиято зависимост се крепи крехко. Риска да има колапс в социалната и банкова политика/система значително завишава. Може би трябва да се радваме по-младите за далечното време за пенсиониране. Може би не трябва и да се замисляме, дали ще имаме възможност въобще да се пенсионираме, камо ли да взимаме някаква пенсия, след като днес нямаме яснота и отговори на тези деликатни въпроси. А може би не?

Тик-так, тик-так. Времето минава и на никого не прощава. По-възрастни от мен споделят, че идва момент в живота, когато теглиш черта и разбираш, че единственото нещо, което остава е „достойнството„.

Знам, че истината е винаги една – зависи от коя страна на масата си седнал.

С най-добри чувста към Президентската институция

 

29.05.2013г.                                                                  ......................................

София                                                                                 / Владислав Ножаров /
Гласувай:
23
0


Вълнообразно


1. penchoan - Бившето правителство на ГЕРБ, п...
29.05.2013 07:23
Бившето правителство на ГЕРБ, правителството на Марин Райков, президентът и ДКЕВР все още дължат обяснение на българския народ: Кой нареди рязко вдигане на сметките за ток за месец декември 2012 г.?
цитирай
2. oldbgrecords - МАФИЯ! МАФИЯ!!! От 23 години ...
29.05.2013 10:03
МАФИЯ! МАФИЯ!!!

От 23 години сме само надолу, а сега дълбаем и дъното...има къде на слизаме още...споко. А тоя "президент" е по-зле от Желю...
цитирай
3. niki99 - Само три думи за Нашият Президент
29.05.2013 15:10
Патос(з), Популизъм, Поза.
И една добавка като въпрос към държ. глава:
Защо коментирате точно сега след като всичко утихна и преминаха изборите, а не когато вървяха протестите ? Отговора може и да е във въпроса
цитирай
4. apologetic - Присъединявам се към отвореното ...
29.05.2013 15:41
Присъединявам се към отвореното писмо - сигналите, които излъчваше президента по време на протестите и сега, са противоречиви и показват възможно вербуванеот определени икономически интереси.
А посоката на мислене и сравняване на президента не е българска.
цитирай
5. apologetic - Иначе питането: Токът ни е е...
29.05.2013 15:44
Иначе питането:

Токът ни е евтин, пък хората протестираха, чуди се Плевнелиев !?
можеше да бъде незакъсняло, коректно и мъжко,ако бе зададено по време на протестите
цитирай
6. apostapostoloff - Една жена в трамвая ми каза, че
29.05.2013 15:54
той прочел постинга ви и избухнал в сълзи. Много се разстроил, милият!
цитирай
7. tamperto - ,
29.05.2013 22:48
апостолоф, ти си гледай европата и дали те купуват в ебея. зАрежи тия дребни за тебе щения на народа Български
цитирай
8. tamperto - < - Ножаров..
29.05.2013 23:31
Това което си извадил като статистика, мислиш ли, че не се знае? Колкото и да си малоумен, като ти кажат за цената на тока и горивото тука и в Европа-та, първото нещо което ти идва на ум е размера на заплатата и процента, който отделяш от нея за покриване на комуналните разходи.
Братовчедка ми е в Щатите, на третия месец със заплатата която взима си купи кола, отиде до Карибите на почивка, после седя половин година безработна и с помощите си ходеше да си почива из средиземноморието... а работи в IT бизнеса. Аз също съм във въпросния сектор и най доброто, което мога да направя със парите които взимам, е да си платя сметките и евентуално да ида за седмица със семейството на почивка през лятото. Тъпа държава, насила гледа да изгони работещите и да остави циганите тука.
Искаш ли да ти кажа нещо забавно.. Когато беше "Да изчистим България за един ден" минавахме с колата през циганския квартал до летището. И там една 10-12 годишна мангалка вадеше пликчетата с боклука от кофата, изсипваше ги извън нея и проверяваше следващата торбичка. А духаше вятър. Има ли смисъл повече да говорим и за правителства, и за национални политики. За мен - няма!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nozharov
Категория: Политика
Прочетен: 876961
Постинги: 164
Коментари: 517
Гласове: 1138