Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2013 17:18 - Евро-пари или равносметка от присъединяването на България в Европейския съюз и апетитно-възбуждащия бизнес
Автор: nozharov Категория: Политика   
Прочетен: 14497 Коментари: 8 Гласове:
18

Последна промяна: 12.07.2013 11:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 (продължение по темата)

* Мнение по темата от г-н ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ публикувано в официалната му страница - ТУК / статия: "Със и без изненади" от 10.07.2013г

* Отговор от мен към г-н ДОНЧЕВ във връзка с позицията му в статия "Със и без изненади" и предложение за дебат. / статия: "ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ VS ВЛАДИСЛАВ НОЖАРОВ" от 11.07.2013г
-----

25 април
– на тържествена церемония в Люксембург България подписва Договори за присъединяване към Европейския съюз от 1 януари 2007 г. От българска страна Договорът за присъединяване е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

78 месеца по-късно, какъв е баланса и отчета за този период?

image

таблица 1

За 6 години и половина народа на Република България е внесъл в бюджета на
Европейския съюз сумата от 5 милиарда 227 милион и 600 хиляди лева ( 5 227 600 000лв).
В същото време от таблица 2 виждаме, че усвояемостта на помощи насочени от ЕС
към страната ни е 38,7% или 5 милиарда 50 милиона 668 хиляди 522 лева
( 5 050 688 522лв

image

таблица 2

 

Общата определена сума по различни оперативни програми и фондове е 6 673 638 244 евро, а са платени към 30 април 2013г2 582 365 810 евро или 38,7% усвояемост от българската администрация, бизнес, неправителствени организации. Този процент и се намалява, когато към него се приложат и вечно недоказуемитеimage кражби по европейски програми в България. Оставяйки това на страни, идва въпроса:

трябва ли да бъде благодарни на ЕС за това, че с „тяхни пари“ строим инфраструктура, развиваме отрасли и насърчаваме намяляване на безработица, чрез програми за квалификация и преквалификация?

Помните през управлението на ГЕРБ, многократно се заявяваше от г-н Бойко Борисов и екипа му, за големите постижения в усвояването на европейски средства и правилното им инвестиране! Двете таблици показват нагледно кой колко дава и кой колко взима още от времето на Тройната коалиция и след това Герб.

Към гореизложената информация трябва да се добави, че за същия период живота в България стана още по-скъп. От една страна страната ни трябваше да приравни минимални изискуеми такси за ЕС – АКЦИЗ. Тази такса пряко засяга най-много горивата, после тютюневите изделия, следват спиртните напитки и от части ток. Всеки месец се генерират стотици милиони приход в хазната от въпросната ставка.

По-интересното е начина по който се формира бюджета на Република България от 2006 до 2012г:

image

таблица 3

 

Фрапиращо впечатление прави ниския процент като приход в бюджета от събираемост на МИТА. Нещо повече, от 2006г. насам тенденцията е за намаляване: през 2006г2.8%, 2007г - 1%, 2008г0.9%, 2009г.0.7%, 2010г и 2011г0.6%, 2012г.0.5%. Мислите, че обяснението е намаление внос? image А дано, ама надали?

Това е насока за мащабни злоупотреби които се извършват на ниво държавни глави в страната ни.

Оказва се, че управляващите държавата преливат от пусто в празно, като междувременно се отклонява и усвояват парични потоци, чрез по-сложни машинации, но и в по-голяма мащабност. Така или иначе ще плащат българските граждани в България, защо пък не когато ти се отдава възможност? Някои го приемат и за грехота, ако пропуснат!

Оставяйки на страни тази шеговита истина, е по-важно да се знае от обществото, че е заложено в бюджета на Република България около 50% събираемост да бъде от ДДС и АКЦИЗ. В тази връзка държавата няма никакъв интерес в понижението на цената на енергиините ресури - било гориво или ток, както разбира се тютюневи изделия и спиртни напитки. От една страна, 5-те % намаление за ток към краен потребител е по-скоро с цел отпушване на обществено напрежение и отбиване на номер, за който също си има цена, която индиректно пак ще плащаме – вие, аз, децата ни и прочие. Ще стане от други косвени такси или директно нов валутен кредит от международни институции за „спасяване на дупката в бюджет 2013г„. От друга страна е парадоксално защо е заложено от дълго време насам приходите от МИТА в бюджета да бъдат под 1%,  като наблюдаваме колко сме заобиколени от стоки с НЕвропейски произход. Става въпрос и за:

  • „Автомобилни превозни средства”
  • „Плодове, годни за консумация; цитрусови или пъпешови кори”
  • „Електрически машини и апарати”; „Машини и апарати”; „Пластмаси и пластмасови изделия”

Дали, как и до колко се обмитяват стоки от внос и произход от Китай,  стоки с произход от Русия, Япония, Турция и Индия?

И най вече как се обмитяват стоки от сектор „ЗАХАР"  и „индрустриалната захар“ с внос от Австралия, Бразилия, Куба, Индия, както и захар от БАЛКАНИТЕ: Сърбия/Косово, Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония и Албания?

До колкото знам съществува лиценционен режимим, както има и европейски квоти за внос като за България съответно са:

 

image

таблица 4 / Източник: Министерство на замеделието и храните

 

За бързо забравящите напомням, че преди около  година беше проведена акция „ЗАХАР" , където се говореше за мащабни злоупотреби. Гореизложеното дава насока за потенциала на този бизнес, възможността за контрабанда (особенно когато квотите се изпълнят, а целия ЕС има нужда от стоки в сектор „захар“) и държавните интереси, и протекции към лицата които работят т.е. правят бизнес в този бранш на България и навярно ощетяват хазната на държавата т.е. народа т.е. вас, мен и децата ни.

Всичко е контролирано и сложено в рамка, но не когато е ползо роду.

В заключение трябва да се знае, че европейските политици използват нашенските, които дават мило и драго в лизането на задници, за да запазят властта на всяка цена, която имат към момента в България. Тази "взимна-полезност" и симбиоза между тях, рефлектира негативно върху нас - българското общество. Европейските политици ползват "златния глас" на България, както и в момента Волен Сидеров определя равновесието в народното събрание. За този златен глас, европейските партии си "затварят очите" за случващото се у нас. Нещо повече, българските висше-стоящи управници изказват благодарност към европейските, като усвояват по-малко европейски средства и послушно гласуват не според националните интереси на imageдържавата ни в Европейския парламент, а според повелята на тяхните господари - европейските партии.

*Използваните материали за статията, може да бъдат изтеглени до 18.06.2013г от ТУК.04.06.2013г                                             / Владислав Ножаров /

София

Свързани теми:

 
Гласувай:
18
0


Вълнообразно


1. kbalenciaga - ОГРОМНА ИЗМАМА
04.07.2013 20:27

Какво друго да е!
Толкова години се усвояват в България едни "европейски пари"!
А всъщност това са български пари, ограбени от труда на българите, които са вкарани в най различни измамни програми от които се облагодетелстват богатите българи за сметка на бедните българи!

Цирк драги зрители! ЦИРК!


цитирай
2. danailvdimitrov - всъщност има съществена разлика
04.07.2013 22:49
Даваме по абсолютна стойност 5 млрд. лева но получаваме 5 млрд. хвърлени в сектори от които не ние определяме за необходими.

На всичко отгоре по европейските програми главни контрагенти са чужди компании и така парите се връщат при тях.

Де е Киро на кирия...
цитирай
3. urilozev - Поздрав
05.07.2013 06:35
за анализа.
цитирай
4. tervel - България плаща повече отколкото получава
05.07.2013 07:15
много добре синтезирана информация, това го очаквах още преди повече от 5 години. Аз обаче съм навит и да усвояваме нула% стига да сме в ЕС - иначе предричам да станем Сирия или Узбекистан.
Затова и не считам за постижение строежа на магистралите, парите за които трябваше да са усвоени още първата половина на 2007г, сега Борисов просто плати земите на червената мафия, която от тогава се занимава с изкупуването на терени по магистралите.
Европейските програми са единствения бърз и директен източник на пари за България но администрацията бива спъвана за да се помогне на "своите".
цитирай
5. tomcat2 - набутването ни в тоз съюз е най-г...
05.07.2013 18:05
набутването ни в тоз съюз е най-гнусното национално предателство,изсмукват ни парите а за утешение си кичим държавните сгради с олигофренските им сини знаменца ,като поробени,гнус абсолютна!
цитирай
6. freeoldmen - И президентът вчера говореше за ...
06.07.2013 11:59
И президентът вчера говореше за народа, че трябва да се определи за какво е, беше нещо от типа, че който е за Европа- от една страна, който ги мисли за колонизатори- от друга. Щом е така, най- логичният начин е да се проведе народно допитване, закъсняло с много години.
Само някои да не останат изненадани от резултата...
цитирай
7. durankev - Продължавайте смело напред!
07.07.2013 14:50
Уважаеми колега,

Поздравления за анализите и оценките, продължавайте смело напред!!!
цитирай
8. nozharov - Отговор: ДО ВСИЧКИ ПРОЧЕЛИ МАТЕРИАЛА
07.07.2013 15:13
tervel написа:
много добре синтезирана информация, това го очаквах още преди повече от 5 години. Аз обаче съм навит и да усвояваме нула% стига да сме в ЕС - иначе предричам да станем Сирия или Узбекистан.
Затова и не считам за постижение строежа на магистралите, парите за които трябваше да са усвоени още първата половина на 2007г, сега Борисов просто плати земите на червената мафия, която от тогава се занимава с изкупуването на терени по магистралите.
Европейските програми са единствения бърз и директен източник на пари за България но администрацията бива спъвана за да се помогне на "своите".


urilozev написа:
поздрав за анализа.


durankev написа:
Уважаеми колега,

Поздравления за анализите и оценките, продължавайте смело напред!!!


Благодаря на всички за подкрепата и добрите думи.
Благодаря и на Вас проф. Дуранкев, в случай че сте вие. :)
Пиша за теми от които се вълнувам и проявявам интерес. Не е тайна, че не съм икономист и статиите нямат претенции за високо ниво, включително и грешки с правопис.
Старая се да бъде всичко поднесено от една страна максимално безпристрастно, а от друга обективно. Навярно имам пропуски, а е възможно и да съм тръгнал в погрешна посока.
Една дама ми индикира, че има пропуск по отношение на програми от ЕС свързани със замеделието на държавата ни.
За съжаление това е изпуснато в публикуваните данни от министерство на финансите и възможния от мен пропуск се дължи на официално публикувани данни от държавните институции на България, ЕС, ЦРУ и прочие. В случая това е повтарям мин. на финансите и министерство на земеделието и храните (по отношение на захарта)

Дори и "грешката" да е сериозена-имам предвид от замеделие да е усвояемостта-2 милиарда лева и да сме в повече плюс, от колкото минус, ще добавя че не малка част от тези средства се дават на чуждестранни компании и подизпълнители, което също допълнително намалява приход от финанси..ако може да се нарече приход, доход, инвестиция и прочие.

Благодаря отново
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nozharov
Категория: Политика
Прочетен: 869940
Постинги: 164
Коментари: 517
Гласове: 1138